Рус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Рус (на славянски: Русь, на шведски: Rus, на гръцки: Ῥῶς; руси, в ед. число русин) — е етносът, дал своето име и съставлявал социалната върхушка на средновековната държава на източните славяни Рус, известна в съвременната литература като Древна Рус, или Киевска Рус. Етническата идентификация на етноса рус е дискусионен въпрос.

Народът рус е исторически народ от историческия регион Рус (на руски: Русь; на гръцки: Rossia; на латински: Ruthenia), чийто произход не е точно изяснен. Много историци предполагат, че рус произлизат от Скандинавия и така са варяги (викинги). Други учени (преди всичко руски) ги считат за славяни. На рус са назовани Рус-Каганат, Киевска Рус (две държави на рус) и Русия.

Техният вожд княз Рюрик (ок. 830 – ок. 879) основава първото източнославянско царство през 862 г. и така е основател на Русия, Украйна и Белорусия.

Теории за произход[редактиране | редактиране на кода]

През 18 век двамата историци и филолози Готлиб Зигфрид Байер и Аугуст Лудвиг фон Шльозер, които работели в Санкт-Петерсбургската академия на науките, първи съобщават за скандинавския произход на рус. Те се позовават на хрониката на Нестор. Руските теории предполагат, че рус са южни славяни от украинската река Рос.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]