Рус

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Рус (на староруски: Рѹсь; на гръцки: Ῥῶς; руси, в ед. число русин) е етносът, дал своето име и съставлявал социалната върхушка на средновековната държава на източните славяни Рус, известна в съвременната литература като Древна Рус, или Киевска Рус. Етническата идентификация на етноса рус е дискусионен въпрос. Техният вожд варягът Рюрик (ок. 830 – ок. 879) основава първото източнославянско държавно обединение през 862 г.

Теории за произход[редактиране | редактиране на кода]

Народът рус е исторически народ от историческия регион Рус (на руски: Русь; на гръцки: Rossia; на латински: Ruthenia), чийто произход не е точно изяснен.

Много историци предполагат, че рус произлизат от Скандинавия и това са варягите или както още са известни викингите. С това название арабските летописци наричат северните търговци и воини.[1] През 18 век двамата историци и филолози Готлиб Зигфрид Байер и Аугуст Лудвиг фон Шльоцер, които работят в Санкт-Петерсбургската академия на науките, първи съобщават за скандинавския произход на рус. Те се позовават на хрониката на Нестор.

Други, преди всичко руски учени, оспорват тази теория и ги считат за славяни. На рус са назовани Рус-Каганат, Киевска Рус (две държави на рус) и Русия. Руските теории предполагат, че рус са южни славяни от украинската река Рос.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Финдайзен, Йорг-Петер. Швеция. От наченките до наши дни. София, Рива, 2008. ISBN 9789543201761. с. 40 – 47.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]