Рюрик

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Рюрик.

Рюрик
княз на Новгород
Княжение варяжских братьев Рюрика, Синеуса и Трувора.jpg
Починал

Религия Езичество
Семейство
Род Рюриковичи
Деца Игор I
Рюрик в Общомедия

Рюрик (на старобългарски: Рюрикъ, от източностароскандинавското Hrø̄rīkʀ или Rø̄rīkʀ, производно от прагерманското *Hrōþirīks и съответстващо на западностароскандинавското Hrœrekr и на английското Roderick) е варяжки военачалник, вероятно шведски викинг от народността рус, който през 862 установява контрол над Ладога и построява селището Холмгард (Рюриково Городище) в Новгород. Според наличните сведения, Рюрик остава на власт до смъртта си през 879. След неговата смърт властта е поета от Олег, който управлява повече от 30 години от името на сина на Рюрик, княз Игор.

Начинът, по който Рюрик завладява Ладога и Новгород, е спорен. Единствената информация за него се съдържа в Начална руска летопис от 12 век, където се казва, че той е поканен от местните племена, искащи установяването на ред в страната. Според някои историци самото съществуване на Рюрик е легенда.

Наследниците на Рюрик, династията на Рюриковичите, преместват столицата в Киев, създавайки Киевска Рус, оцеляла до монголските нашествия. Няколко днешни княжески рода произлизат по права линия от Рюрик, макар че последният Рюрикович, управлявал Русия, е Василий IV, умрял през 1612.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Андреев, Йордан и др. Великите князе, царете и императорите на Русия. Абагар, 2001. ISBN 978-954-427-446-7.