Република Крим

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Република Крим
Республика Крым
Къырым Джумхуриети (Qırım Cumhuriyeti)
Республіка Крим
Знаме на Крим
(знаме)
Герб на Крим
(герб)
Република Крим на картата на Русия
Официални езици руски, кримскотатарски и украински
Столица Симферопол
Глава Сергей Аксьонов
Министър-председател Сергей Аксьонов
Федерален окръг Южен федерален окръг
Площ
26 081 км²
Население (2016)
1 908 322 души
Гъстота
74 души/км²
Часова зона UTC +3
Автомобилен код 82

Република Крим (на руски: Республика Крым, на кримскотатарски: Къырым Джумхуриети, Qırım Cumhuriyeti, на украински: Республіка Крим) е де факто република, субект на Руската федерация (РФ) в състава на Южния федерален окръг, анексирана едностранно от Русия през 2014 година. Общото събрание на ООН и правителството на България смятат областта за част от територията на Украйна. Столица на Република Крим е град Симферопол.

История[редактиране | редактиране на кода]

В хода на политическата криза в Украйна от 2013 – 2014 г. на 2 март 2014 г. градът със специален статут Севастопол се обръща към Автономна република Крим с предложение да бъде включен в нейния състав като град с особен статут. На 11 март с.г. Върховният съвет на АР Крим и Севастополският градски съвет приемат съвместна Декларация за независимост на Автономна република Крим и на град Севастопол. На територията на АР Крим и Севастопол е проведен референдум за статута на полуостров Крим на 16 март 2014 г.

В съответствие с резултатите от референдума е провъзгласена Република Крим със статут на суверенна държава на 17 март 2014 г. на територията на Автономна република Крим и града със специален статут Севастопол.

На 18 март 2014 година между Република Крим и Русия е сключен Договор за приемане в състава на Руската федерация на независимата суверенна Република Крим.

Статут[редактиране | редактиране на кода]

За Русия[редактиране | редактиране на кода]

В съответствие с подписания договор за присъединяване на Крим са образувани 2 субекта на Руската федерация в състава на новосъздадения само за тях Кримски федерален окръг[1]:

  • Република Крим – на територията на Автономна република Крим;
  • град от федерално значение Севастопол – на територията на града със специален статут Севастопол[2].

Кримският ФО е закрит на 28 юли 2016 година с президентски указ № 375, като Република Крим и градът от федерално значение Севастопол са включени в състава на Южния федерален окръг[3].

За Украйна[редактиране | редактиране на кода]

Украйна не признава излизането на АР Крим и града със специален статут Севастопол от нейния състав и счита присъединяването им към РФ за окупация от Русия на тяхната територия[4].

На 27 март 2014 година Общото събрание на ООН приема резолюция 68/262 за своята привързаност към териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници. Резолюцията е приета с мнозинство – за нея гласуват 100 от всичко 193 члена на ООН[5].

Градове[редактиране | редактиране на кода]

Столицата е Симферопол, други важни градове са Керч, Евпатория, Ялта – място на известната Ялтенска конференция (1945).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]