Якутия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Република Саха (Якутия)
Saxa O‘ro‘spu‘u‘bu‘lu‘kete
Знаме на Якутия

(знаме)
Герб на Якутия

(герб)
Якутия на картата на Русия
Субект на Руската федерация
Официален език руски и якутски
Столица Якутск
Президент Вячеслав Щиров
Министър-председател Семьон Назаров
Федерален окръг Далекоизточен федерален окръг
Площ

- Обща площ
- % водна площ


3 103 200 km²

Население

- Общ брой
- гъстота


949 280
0,3 души/km²

Часова зона UTC +9,10 и 11
Автомобилен код 14
Sakha Yakutia rep.png

Якутия (официално название Република Саха (Якутия)) е субект на Руската Федерация. Образувана е през 1851 г. като Якутская област в състава на Иркутското генерал-губернаторство. На 27 април 1922 г. е преобразувана в Якутска АССР, а от 28 декември 1991 г. е Република Саха (Якутия).

Разположена е в североизточната част на Сибир и е най-големият регион в състава на Руската Федерация. Част е от Далекоизточния федерален окръг и Далекоизточен икономически район.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението на Якутия съставлява 949 280 души (2002). Плътността на населението е само 0,3 души на един км² или 1 човек. на 3 км². Така републиката представлява най-рядко населения регион в Русия.

Националният състав на населението е разнообразен. Основни народи са якути (45,54%) и руснаци (41,15%). В републиката живеят също украинци, евенки, евени, татари и други малочислени народи. Общо, по данни от преброяването на населението през 2002 г., в Якутия живеят около 127 народа.

Географски и икономически данни[редактиране | редактиране на кода]

Републиката заема територии от субполярния, полярния и умерения климатични пояси, а климатът ѝ е рязко континентален. Средната температура през януари е -35,6°С, а през юли +14,5°С.

Сред полезните изкопаеми икономическо значение имат находищата на диаманти, злато, каменни и антрацитни въглища, железни руди, природен газ, олово, волфрам, полиметални руди, живак, антимон, апатити.

В промишлеността са добре развити добивът и обогатяване на суровини, цветната металургия, въгледобивната промишленост, както и електротехниката, дърводобива и дървообработването.

Развито е животновъдството (за ценни кожи, месо и мляко). В северната част на Якутия се отглеждат елени и се развъждат диви животни.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Транспортната система е много важна за развитието на Якутия. До този момент активно се използва водния, автомобилния (особено Амурско-Якутската магистрала) и въздушния транспорт. през 2004 г. започна строителството на железопътна линии, съединяваща Якутск с Нерюнгри. Това ще позволи присъединяването на републиката към железопътната система на Русия (през 2010 г.). Общата дължина на строящатата се жп. линия е 800 км.

Връзки[редактиране | редактиране на кода]