Борба

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Борещи се в Древна Гърция.

Борбата е вид физическо съприкосновение между двама човека, при което всеки един от тях се опитва да вземе надмощие или да установи контрол над противника. Физическите техники, с които се характеризира борбата са: вкопчване, захващане, заклещване и премятане. Основните методи имат отношение към военните техники за ръкопашен бой и самозащита, като се избягват тези техники, които могат да доведат до трайни наранявания. В света съществуват много стилове на борба, всеки от които има своя дълга история. Борбата е олимпийски спорт в древните и в модерните олимпийски игри. За разлика от миналото, когато борбата продължавала часове, сега е в 2 рунда с по 3 минути.

Борбата е един от най-древните спортове. При разкопки са намерени глинени съдове с изображения на схватки от борбата. Още древните хора са се борели за да покажат могъщество и сила срещу противника си.

Чрез борбата човек добива здрав дух в здраво тяло. Борбата възпитава, закалява, освежава и укрепва морално волевите качества.

Всички главни състезания преминават под егидата на Международната федерация по борба (FILA). През февруари 2013 г. международната федерация членуват 180 държави. [1]

Модерни олимпийски игри

Борбата е част от програмата на всички модерни олимпийски игри от първите олимпийски игри в Атина през 1896 г. до тези в Рио де Жанейро през 2016 г. с изключение на Игрите в Париж през 1900 г. През 2012 г. на Олимпиадата в Лондон участват 344 състезатели по борба, борещи се за 11 златни медала. [1]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Wrestling dropped from 2020 Olympic Games. // BBC Sport. „Би Би Си“, 12 февруари 2013.