Иркутска област

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Иркутска област
Знаме на Иркутска област

(информация)
Герб на Иркутска област
(информация)
Иркутска област на картата на Русия
Административен център Иркутск
Губернатор Александър Тишанин
Федерален окръг Сибирски федерален окръг
Площ
739 500 км2
Население
2 545 326 души (2005)
Гъстота
3,4/km2
Часова зона UTC +8
Автомобилен код 38

Иркутска област е субект на Руската Федерация. Разположена е в югоизточната част на Сибирския федерален окръг. Административен център на областта е град Иркутск.

Сливане на Иркутска област и Уст Ордински бурятски автономен окръг[редактиране | редактиране на кода]

На 11 октомври 2005 г. между властите на Иркутска област и Уст Ординския Бурятски автономен окръг (УОБАО) в градчето Уст Ордински е подписан договор за обединение на двете административни единици. Документът определя пълномощията на органите на държавните власти на субектите на Федерацията и бюджетните процеси в уедрения регион.
Новият субект на Руската федерация се нарича „Иркутска област“ и е правоприемник на двата субекта. УОБАО влиза в неговия състав с особен административен статут и се нарича Уст Ордински Бурятски окръг. Договорът предвижда, че регионалните данъци, събирани в УОБАО, ще остават в неговия бюджет.

На 11 октомври 2005 парламентите на Иркутска област и Уст Ординския Бурятски автономен окръг приемат обръщение към президента на Руската федерация „За образуване на новия субект на Федерацията“. В резултат от референдума за обединението новата обединена Иркутска област е обявена от 1 януари 2008 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]