Томска област

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Томска област
Знаме на Томска област

(информация)
Герб на Томска област
(информация)
Томска област на картата на Русия
Административен център Томск
Губернатор Виктор Крес
Федерален окръг Сибирски федерален окръг
Площ
313 900 км2
Население
1 036 550 души (2005)
Гъстота
3,3/км2
Часова зона UTC +3
Автомобилен код 70

Томска област e субект на Руската Федерация, разположена е в Западно-Сибирската равнина, в югозападната част на Сибирския федерален окръг.

Административен център на областта е град Томск.

История[редактиране | редактиране на кода]

Развитието на територията на областта започва в началото на XVII век. През 1804 е образувана Томска губерния. Томска област е образувана на 13 август 1944 след отделяне от Новосибирска област част от районите на и бившия Наримски окръг. Административен център на областта град Томск е основан през 1604. По-голямата част от 316,9 хил. км² територия на областта е недостъпна. Тя представлява тайга (горите заемат 63% от площта ѝ) и блата (30%). Областта граничи с Красноярския край, Тюменска, Омска, Новосибирска и Кемеровска област. Климатът е континентален. Пре областта протича река Об, по диагонал от югоизток на северозапад и разделя територията ѝ на две почти равни части.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението наброява 1 036 550 хил. души (2005). До присъединяването на територията на областта към Русия през XVII век основното ѝ население са били сибирските татари, селкупи и хантите.

Към днешна дата населението на областта е следното - руснаците съставляват около 91% общата численност на населението (около 951 хил. души). От останалите народи най-многобройни са (от 2 до 0,1%) татари, украинци, немци, чуваши, беларуси, башкири и евреи.