Адигея

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Република Адыгея
Республика Адыгея, Адыгэ Республик
Знаме на

(знаме)
Герб на

(герб)
на картата на Русия
Субект на Руската федерация
Официален език руски,
адигейски (черкезки)
Столица Майкоп
Президент Аслан Тхакушинов
Министър-председател Мурат Кумпилов
Федерален окръг Южен федерален окръг
Площ

- Обща площ
- % водна площ

на 80-то място в РФ

7 600 km²
5,7

Население

- Общ брой
- гъстота


447 109 (2002
58,8 души/km²

Часова зона UTC +3
Автомобилен код 01
Официален сайт www.adygheya.ru

Република Адигея (на адигейски: Адыгэ Республик, на руски: Респу́блика Адыге́я), или само Адигея, е субект в състава на Руската Федерация (република).

Адигея се намира в Южния федерален окръг, в икономически регион Северен Кавказ, в часови пояс с време СМТ +0300. Разположена е на площ 7600 km2 (0,04% от РФ, 86-то място в РФ). Столица е Майкоп (разстояние до Москва - 1669 km). Територията на Адигея е обградена от всички страни от Краснодарски край.

По данни от преброяване от 2002 г. населението е 447 109 души. В република Адигея живеят над 80 народности, като основната част от жителите са руснаци и адигейци. Държавни езици: руски и адигейски.

Карта на Адигея

История[редактиране | редактиране на кода]

От 24 август 1922 до 13 август 1928 г. носи името Адигейска (Черкезка) автономна област, до 3 юли 1991 г. - Адигейска автономна област в състава на Краснодарския край, а от 3 юли 1991 г. - Адигейска република в състава на Руската федерация.

През декември 1991 г. се провеждат избори за депутати във Върховния съвет на Република Адигея. Формира се първият в историята на Адигея парламент. През януари 1992 г. е избран първият президент на страната Аслан Джаримов, а Адам Тлеуж е избран като първи председател на Върховния съвет на Република Адигея през март 1992 г.

За 5 години Адигея развива всички атрибути на държавността, като се почне от държавната символика и се завърши с приемането на Конституцията на Република Адигея и формирането на органи на държавната власт. Конституцията на Република Адигея е приета от Законодателното събрание (Хасъ) на 10 март 1995 г.

Административни единици

Деление[редактиране | редактиране на кода]

Републиката се дели на следните административно-териториални единици:

  • 7 района: Гиагински, Кошехабълски, Красногвардейски, Майкопски, Тахтамукайски, Теучежски, Шовгеновски;
  • 2 градски окръга: Майкоп, Адигейск.

География[редактиране | редактиране на кода]

Езерото Наки

Северната част е равнинна, а южната е заета от предпланински части и планините на Кавказ. Около 40% от територията са заети от гори. Най-разпространени са широколистните (бук, дъб, клен).

Републиката се намира в умерения климатичен пояс. Има високопланински климат, умерено топъл, със средна температура през януари -0,9°С, юли +24,3 °С. Валежи - около 700 мм годишно.

Основни реки: Кубан, Лаба, Белая.

Сред природните ресурси на Адигея с най-голямо значение са големите находища от нефт и газ, злато и сребро. На територията на републиката има значителни ловни ресурси.

Население[редактиране | редактиране на кода]

По данни от преброяване от октомври 2002 г. населението е 447 109 души, плътността е 58,8 д./км2. Населението съставлява 0,31% от населението на Руската федерация, което я нарежда на 74-то място в Русия.

По национален състав населението е разпределено, както следва:

Урбанизацията на населението е 52,54%.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Адигея е промишлено-аграрна република, с добре развити отрасли на промишлеността: хранително-вкусова, дърводобивна и дървообработваща, производство на хартия, машиностроене и металообработване.

В основата на местното производство са растениевъдство, свиневъдство, овцевъдство, промишлено птицевъдство, племенно коневъдство.

На територията на републиката действат местни авиолинии, развит е автомобилният и железопътният транспорт, има корабоплаване по река Кубан.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Най-древният паметник на културата на адигейските народи е Нартският епос.

В Адигея има 8 държавни и 23 обществени музея.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]