Адигея

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Република Адигея
Республика Адыгея
Адыгэ Республик
Знаме на Адыгея
(знаме)
Герб на Адыгея
(герб)
Република Крим на картата на Русия
Официален език руски и адигейски
Столица Майкоп
Ръководителят на републиката Аслан Тхакушинов
Министър-председател Мурат Кумпилов
Федерален окръг Южен федерален окръг
Площ
7 792 км²
Население
451 471 хил. души (2016)
Гъстота
57.94/км²
Часова зона UTC +3
Автомобилен код 01

Република Адигея (на адигейски: Адыгэ Республик, на руски: Респу́блика Адыге́я), или само Адигея, е субект в състава на Руската Федерация (република).

Адигея се намира в Южния федерален окръг, в икономически регион Северен Кавказ, в часови пояс с време СМТ +0300. Разположена е на площ 7600 km2 (0,04% от РФ, 86-то място в РФ). Столица е Майкоп (разстояние до Москва - 1669 km). Територията на Адигея е обградена от всички страни от Краснодарски край.

По данни от преброяване от 2002 г. населението е 447 109 души. В република Адигея живеят над 80 народности, като основната част от жителите са руснаци и адигейци. Държавни езици: руски и адигейски.


История[редактиране | редактиране на кода]

От 24 август 1922 до 13 август 1928 г. носи името Адигейска (Черкезка) автономна област, до 3 юли 1991 г. - Адигейска автономна област в състава на Краснодарския край, а от 3 юли 1991 г. - Адигейска република в състава на Руската федерация.

През декември 1991 г. се провеждат избори за депутати във Върховния съвет на Република Адигея. Формира се първият в историята на Адигея парламент. През януари 1992 г. е избран първият президент на страната Аслан Джаримов, а Адам Тлеуж е избран като първи председател на Върховния съвет на Република Адигея през март 1992 г.

За 5 години Адигея развива всички атрибути на държавността, като се почне от държавната символика и се завърши с приемането на Конституцията на Република Адигея и формирането на органи на държавната власт. Конституцията на Република Адигея е приета от Законодателното събрание (Хасъ) на 10 март 1995 г.

Административни единици

Деление[редактиране | редактиране на кода]

Републиката се дели на следните административно-териториални единици:

  • 7 района: Гиагински, Кошехабълски, Красногвардейски, Майкопски, Тахтамукайски, Теучежски, Шовгеновски;
  • 2 градски окръга: Майкоп, Адигейск.

География[редактиране | редактиране на кода]

Езерото Наки

Северната част е равнинна, а южната е заета от предпланински части и планините на Кавказ. Около 40% от територията са заети от гори. Най-разпространени са широколистните (бук, дъб, клен).

Републиката се намира в умерения климатичен пояс. Има високопланински климат, умерено топъл, със средна температура през януари -0,9°С, юли +24,3 °С. Валежи - около 700 мм годишно.

Основни реки: Кубан, Лаба, Белая.

Сред природните ресурси на Адигея с най-голямо значение са големите находища от нефт и газ, злато и сребро. На територията на републиката има значителни ловни ресурси.

Население[редактиране | редактиране на кода]

По данни от преброяване от октомври 2002 г. населението е 447 109 души, плътността е 58,8 д./км2. Населението съставлява 0,31% от населението на Руската федерация, което я нарежда на 74-то място в Русия.

По национален състав населението е разпределено, както следва:

Урбанизацията на населението е 52,54%.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Адигея е промишлено-аграрна република, с добре развити отрасли на промишлеността: хранително-вкусова, дърводобивна и дървообработваща, производство на хартия, машиностроене и металообработване.

В основата на местното производство са растениевъдство, свиневъдство, овцевъдство, промишлено птицевъдство, племенно коневъдство.

На територията на републиката действат местни авиолинии, развит е автомобилният и железопътният транспорт, има корабоплаване по река Кубан.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Най-древният паметник на културата на адигейските народи е Нартският епос.

В Адигея има 8 държавни и 23 обществени музея.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]