Еврейска автономна област

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Еврейска автономна област
ייִדישע אױטאָנאָמע געגנט
Знаме на Еврейската област

(информация)
Герб на Еврейската област
(информация)
Еврейската автономна област на картата на Русия
Официален език руски и идиш (1935-1955)
Столица Биробиджан
Президент -
Министър-председател Николай Волков
Федерален окръг Далекоизточен федерален окръг
Площ
36 000 км²
Население
170 552 хил. души (2014)
Гъстота
5,3/км²
Валута рубла
Часова зона UTC +10
Автомобилен код 79

Еврейската автономна област е субект на Руската федерация. Намира се в Далечния изток. На юг граничи с Китай на река Амур, на запад - с Амурска област, а на изток - с Хабаровския край. Административен център на областта е град Биробиджан.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението на областта е 168,368 хил. души (2015). Титулният народ са евреите (около 1%), но мнозинството от населението са руснаци (92,7%).

История[редактиране | редактиране на кода]

  • На 28 март 1928 г. Президиумът на ЦИК на СССР приема постановление О закреплении за КОМЗЕТ-ом для нужд сплошного заселения трудящимися евреями свободных земель в приамурской полосе Дальневосточного края.
  • На 20 август 1930 г. ЦИК на РСФСР приема постановление за Образуване на Биро-Биджански национален район в състава на Далекоизточния край.
  • На 7 май 1934 Президиумът на ВЦИК преобразува района в Еврейска автономна област в състава на РСФСР.
  • През 1938 г. след създаването на Хабаровския край Еврейската АО влиза в неговия състав.
  • През 1991 г. с постановление на Президиума на Върховния Съвета на РСФСР ЕАО отделена в самостоятелен субект на Руската Федерация.
  • На 12 декември 1993 г. статутът на равноправен субект на Федерацията е узаконен с приемането на Конституцията на Руската Федерация.

На 31 март 2005 г. депутатите от законодателното събрание на ЕАО създават работна група за подготовка към изменения в официалното название на региона. Според тях, думата автономна в названието на ЕАО е анахронизъм, тъй като почти 15 години областта се явява самостоятелен субект на Федерацията.

След отмяната на "Закона за Еврейската автономна област" през 1993 г., областта се оказва в странно юридическо положение. Нов закон за статута на ЕАО не е приет и досега. От пет автономни области, съществуващи през съветско време на територията на РСФСР, към настоящия момент е останала само една - Еврейската (другите четири получават статут на републики в състава на РФ).

За първи път въпросът е поставен на федерално равнище още през 1992 г. неколкократно от депутатите в Руската Дума, но поради юридическата сложност проблемът няма окончателно решение.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

През автономната област преминава Транссибирската магистрала (Транссиб).

Връзки[редактиране | редактиране на кода]