Горнобадахшанска автономна област

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Горнобадахшанска
автономна област

Вилояти Мухтори Кӯҳистони Бадахшон
Tj4-kaart.png
карта
Статут:автономна област
Официален език:таджикски и
памирски езици
Областен управител:А. Ниезмамадов
Админ. център:Хорог
Площ:63 700 км²
Население:220 400 (2006)
Гъстота:3,35 д./км²
В състава влизат:7 района
статистически данни

Горнобадахшанската автономна област (на таджикски: Вилояти Мухтори Кӯҳистони Бадахшон; на руски: Горно-Бадахшанская автономная область – Планинско-бадахшанска автономна област), или Горни (Планински) Бадахшан (Кӯҳистони Бадахшон), e автономна област (вилояти мухтори) в състава на Таджикистан.

Разположена е в източната високопланинска част на Таджикистан в Памир и е слабо развит регион. Административен център на областта е град Хорог. В състава на Горнобадахшанска област влизат 7 района.

Gorno badakhshan map.png

География[редактиране | редактиране на кода]

Горни Бадахшан е разположен в най-високите части на Памирските планини с изключително красива и девствена природа, където се намират 3 върха от 5-те седемхилядници в бившата Съветска Средна Азия:

История[редактиране | редактиране на кода]

Образувана е през 1925 г. като автономна област в състава на Таджикската ССР.

През 1992 г. по време на гражданската война в Таджикистан Горни Бадахшан е бастион на ислямистката опозиция и местното правителство провъзгласява независимостта си от Таджикистан. След края на войната областта е интегрирана и призивите за независимост заглъхват.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Поради своя високопланински релеф Горни Бадахшан е слабонаселен регион – заема 45% от територията на страната с едва 3% от нейното население. Неговата численост нараства:

  • 213 600 души (2002)
  • 220 400 души (2006)

Населението на Горни Бадахшан е съставено основно от таджики, но също така има и малък брой киргизи и руснаци. Най-големият град на Грнобадахшанската автономна област е нейната столица Хорог с население от 22 000 души. Следващото по население селище в областта е село Мургаб с около 4000 жители.

Горни Бадахшан е място, където се говорят езици и диалекти на памирски езици. Това са: шугнано-рушански, вахански, ишкашимски, сариколи, бартанги, куфи, язгулемски и орошански език.

Основната религия в Горни Бадахшан е исмаилското направление на шиитската религия, последователи на учението на Ага хан.

Административно деление на Таджикистан Флаг на Таджикистан
Горнобадахшанска област • Райони на централно подчинение • Согдийска област • Хатлонска област • Душанбе