Хорог

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Хорог
на таджикски: Хоруғ
— Град —
    
Герб
Chorog.JPG
Relief Map of Tajikistan.png
37.4917° с. ш. 71.5575° и. д.
Хорог
Страна Флаг на Таджикистан Таджикистан
Област Горнобадахшанска автономна област
Надм. височина 2200 m
Население (2007) Повишение 29 000 души
Пощенски код 736000
Телефонен код +992 35222
МПС код 04РТ
Хорог в Общомедия

Хоро̀г (на таджикски: Хоруғ) e град (от 1932 г.) в Таджикистан, административен център на Горнобадахшанската автономна област. Разположен е на 2 200 м надморска височина в планината Памир, близо до мястото, където се влива река Гунт в Пяндж. Двете реки се вливат в източната част на градът и го разделят почти наравно. Хорог е свързан с автомобилни пътища със столицата Душанбе и киргизкия град Ош. Населението му през 2000 година наброявало около 22 000 жители. Хорог е известен със своите красиви тополи които преобладават в флората на градът.

География[редактиране | редактиране на кода]

Населението на града е 29 000 души, а площта му е 11 км². Градът е в близост до границата на Таджикистан с Афганистан.

Хорог, който е с надморска височина от 2 065 метра е заобиколен от високи планини. Северно от градът в планината Памир се извишава връх с височина от 4 523, а в южната част на градът е разположен друг връх с височина от 4 493 м (този връх може да бъде видян от втората панорамна снимка), a малко по-далече на изток се извисява връх с височина от 5 329 метра.

История[редактиране | редактиране на кода]

До края на 19-ти век, Хорог е бил в район оспорван между Бухарското ханство, Афганистан, Руската империя и Великобритания. Руснаците излезли владетели на този регион след Голямата игра през 1813 година. Около 1896 година, руснаците построили крепост на местото на Хорог, който по онова време се е казвал Кала-и бар и е бил от афганистанската страна. През 1925 година, след падането на царска Русия и създаването на Съветския съюз, Хорог станал столицата на Горнобадахшанската автономна област.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Днес, областта около Хорог е една от най-бедните в Таджикистан. Въпреки това, градът има свой университет ((Хорогски щатски университет), основан през 1992 година), дванадесет училища и няколко болници. Заедно с историческия музей, Хорог привлича туристи и със своята ботаническа градина, която е втората най-висока в света.

Транспортация[редактиране | редактиране на кода]

Планинското градче е свързано с дълъг мост до Афганската част. Хорог е разположен покрай Памирската магистрала. Тази магистрала е един от най-главните пътища в Таджикистан, свързващ Горнобадахшанската автономна област със столицата. Магистралата е изключително трудна за преминаване и в двете посоки, особено през зимата и лятото. Хорог има и малко летище.

Скоро, Памирската магистрала бе свързана с Каракорумската магистрала минаваща през Китай и Пакистан.