Карско море

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Карско море

Карско море е море част от Северния ледовит океан на север от Сибир. Дълго е около 1 450 km и е широко 970 km с площ от около 880 000 km² и средна дълбочина от 110 m. Покрито е с лед през 10 месеца от годината.

Катер на въздушна възглавница Хивус-10 на брега на Карского море

Замърсяване на Карско море[редактиране | редактиране на кода]

Край акваторията на Нова Земя в Карско море са потопени хиляди реактори и контейнери, също така и три атомни подводници.

Съветската подводница К-27 е потопена в залива Степов с двата си реактора, пълни с ядрено гориво. По време на семинар през февруари 2012 г. става известно, че реакторите на борда на подводницата могат да достигнат критична точка и да експлодират. Каталогът с отпадъци, изхвърлени в морето от руснаците, включват около 17 000 контейнера за радиоактивни отпадъци; 19 кораба, съдържащи радиоактивни отпадъци; 14 ядрени реактора — включително пет, които все още съдържат отработено ядрено гориво; 735 други радиоактивно замърсени машини, както и K-27.[1] Подводницата е потопена едва на дълбочина от 30 метра, в разрез с международните норми, което изискват дълбочина от поне 3 000 метра.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]