Бафиново море

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Бафиново море
Площ
Макс. дълбочина
Ср. год. температура на водата
Соленост
Прилив

Бафиново море или Бафинов залив е воден басейн, разположен между Атлантическия океан и Северния ледовит океан, като акваторията му се приема за част от втория.

Общи сведения[редактиране | редактиране на кода]

Бафиново море, лежащо между Нунавут, Канада И Гренландия.

На изток от него е Гренландия, Елсмиър е на север, свързва се с Атлантика чрез протока Дейвис. Дължината му е 1300 км по направление север-юг. Характерна особеност на морето е невъзможността му да се използва за корабоплаване през по-голямата част от годината, заради множеството плаващи айсберги.

История[редактиране | редактиране на кода]

Името "Туле"се появява за първи път в разказите на гръцкия пътешественик Питей от Масалия(античното име на Марсилия),живял през IV в. пр. Хр.Смята се,че островът,който Питей представя като последния от Британския архипелаг и северния край на света,се намира в Скандинавия.Римляните също наричат Туле най-северния край на сушата.Днес Туле е конкретна географска точка, но почитателите на митовете и легендите вероятно ще бъдат разочаровани от това,че става дума за америкаска военновъздушна база на брега на Бафиново море,на западното крайбрежие на Северна Гренландия.Скоро след като е открито от английските мореплаватели Джон Дейвис и Уилям Бафин,Бафиново море придобива важно стратегическо значение.

Уилям Бафин се ражда в Лондон през 1584.След дълги години служи на борда на търговски и китоловни кораби,през 1612 г.той става лоцман на кораба "Пейшънс" (търпение),с който поема към Гренландия в търсене на Северозападния път,който свързва Атлантическия и Тихия океан.Това пътуване вдъхновява изключително много Бъфин. През 1615 той отплава като лоцман на кораба "Дискавъри" (откритие) на нова експедиция със същата мисия,по време на която проучва протока Хъдзън и прави изключително точни астрономически наблюдения.На следващата година той поема на ново пътуване с "Дискавъри".Тогава проучва морето,което по-късно е кръстено на него.Той преминава през протока Дейвис и доплава близо до град Каанаа,където днес се намира американската военновъздушна база Туле.Неговите съвременници не вярват,че той е стигнал толкова далече,а някои дори го смятат за шарлатанин. Между 1617 и 1620 Бафин работи за Британската източноиндийска компания,а през 1622 загива в битка на остров Ормуз в Персийския залив.

География[редактиране | редактиране на кода]

Бафиново море се простира между остров Гренландия,остров Бафинова земя и остров Елсмиър.Бафинова земя се намира в североизточната част на Канада и е дълга около 1130 км. и широка 650 км.Този остров и доста по-големият от него остров Гренландия (най-големият остров в света,с площ 2 166 088 km²)са заобиколени от едно почти изцяло заледено море.Протокът Дейвис свързва на югоисток Бафиново море с Атлантическият океан,а други многобройни проливи свързват морето на запад и север със Северния ледовит океан.Още от Средновековието хората търсят легендарния Северозападен проход,а единият възможните пътища минава именно пре Бафиново море.Днес корабите тук продължават да се натъкват на айсберги и големи ледени късове,затова морето в плавателно само три месеца в годината.Пак по тази причина по бреговете на Бафиново море са изградени малки селища като Нуук(Готхоб)-столицата на Гренландия.Пристанището на този град е сред малкото в Бафиново море,които не замръзват.Благодарение на чистите води и наложените ограничения за улов в региона,морето изобилства от риба,а основното занимание на жителите по крайбрежието остава риболовът.Тук работят малки предприятия за консервиране на рибни продукти.Основните износни продукти са треската и черната писия.Притеснението на местните хора нараства от факта,че тук все по-често се появяват европейски риболовни кораби,които изоставят обеднелите на риба води на Северно море.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Полярен.Средни температури: -24°C през януари и 3°C през юли.Средногодишното количество на валежите е 300 мм.

Статистика[редактиране | редактиране на кода]

Площ: 689 000 km² Средна дълбочина: 881 м. Максимална дълбочина: 2 136 м.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Риболов.Лов.Промишленост: хранително-вкусова

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

  • Остров Бафинова земя е най-големият остров в Канада и петият по големина в света.
  • Инуитите(ескимоски племена),които обитават днес Бафинова земя,като например племената пангниртунг и кивитоо,са съсредоточени около Националния парк "Ауюитук".Това е най-северният и едновременно с това най-новият природен резерват в Канада.
  • Над 81% от повърхността на Гренландия е покрита с ледове.
  • Инуитите ловят най-вече моржове,бели делфини,риба и тюлени,както и малкото животно,които обитават сушата.Сред тях са елените карибу,леминги и зайци.

Накратко[редактиране | редактиране на кода]

-Температурата на водата през зимата: -1°C. -Температурата на водата през лятото: 3°C. -Соленост: 30-34%. -Най-големи селища по крайбрежието: Каанаак, Нуусуак, Упернавик, Кекертарсуак, Диско, Нуук (в море Лабрадор)