Бафиново море

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Бафиново море
Baffin Bay, Canada.svg
Информация
Координати 73°00′00″ с. ш. 67°00′00″ з. д. / 73° с. ш. 67° з. д.
Площ 689 000 km²
Средна дълбочина 861 m
Максимална дълбочина 2 136 m
Обем 593 000 km3
Бафиново море в Общомедия

Бафиново море или Бафинов залив е воден басейн, разположен между Атлантическия океан и Северния ледовит океан, като акваторията му се приема за част от втория.

Общи сведения[редактиране | редактиране на кода]

Бафиново море, лежащо между Нунавут, Канада И Гренландия.

На изток от него е Гренландия, Елсмиър е на север, свързва се с Лабрадорско море чрез протока Дейвис. Дължината му е 1300 км по направление север-юг. Характерна особеност на морето е невъзможността му да се използва за корабоплаване през по-голямата част от годината, заради множеството плаващи айсберги.

История[редактиране | редактиране на кода]

Полярните култури през историята.

Името „Туле“се появява за първи път в разказите на гръцкия пътешественик Питей от Масалия (античното име на Марсилия), живял през IV в. пр. Хр.Смята се, че островът, който Питей представя като последния от Британския архипелаг и северния край на света, се намира в Скандинавия.Римляните също наричат Туле най-северния край на сушата. Днес Туле е конкретна географска точка, но почитателите на митовете и легендите вероятно ще бъдат разочаровани от това, че става дума за америкаска военновъздушна база на брега на Бафиново море, на западното крайбрежие на Северна Гренландия.Скоро след като е открито от английските мореплаватели Джон Дейвис и Уилям Бафин,Бафиново море придобива важно стратегическо значение.

Уилям Бафин се ражда в Лондон през 1584.След дълги години служи на борда на търговски и китоловни кораби, през 1612 г.той става лоцман на кораба „Пейшънс“ (търпение), с който поема към Гренландия в търсене на Северозападния път, който свързва Атлантическия и Тихия океан. Това пътуване вдъхновява изключително много Бъфин. През 1615 той отплава като лоцман на кораба „Дискавъри“ (откритие) на нова експедиция със същата мисия, по време на която проучва протока Хъдзън и прави изключително точни астрономически наблюдения. На следващата година той поема на ново пътуване с „Дискавъри“. Тогава проучва морето, което по-късно е кръстено на него. Той преминава през протока Дейвис и доплава близо до град Каанаа, където днес се намира американската военновъздушна база Туле.Неговите съвременници не вярват, че той е стигнал толкова далече, а някои дори го смятат за шарлатанин. Между 1617 и 1620 Бафин работи за Британската източноиндийска компания, а през 1622 загива в битка на остров Ормуз в Персийския залив.

География[редактиране | редактиране на кода]

Бафиново море се простира между остров Гренландия,остров Бафинова земя и остров Елсмиър.Бафинова земя се намира в североизточната част на Канада и е дълга около 1130 км. и широка 650 км. Този остров и доста по-големият от него остров Гренландия (най-големият остров в света, с площ 2 166 088 km²)са заобиколени от едно почти изцяло заледено море. Протокът Дейвис свързва на югоисток Бафиново море с Атлантическият океан, а други многобройни проливи свързват морето на запад и север със Северния ледовит океан. Още от Средновековието хората търсят легендарния Северозападен проход, а единият възможните пътища минава именно пре Бафиново море. Днес корабите тук продължават да се натъкват на айсберги и големи ледени късове, затова морето в плавателно само три месеца в годината. Пак по тази причина по бреговете на Бафиново море са изградени малки селища като Нуук (Готхоб)-столицата на Гренландия.Пристанището на този град е сред малкото в Бафиново море, които не замръзват. Благодарение на чистите води и наложените ограничения за улов в региона, морето изобилства от риба, а основното занимание на жителите по крайбрежието остава риболовът. Тук работят малки предприятия за консервиране на рибни продукти. Основните износни продукти са треската и черната писия. Притеснението на местните хора нараства от факта, че тук все по-често се появяват европейски риболовни кораби, които изоставят обеднелите на риба води на Северно море.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Климатът е полярен. Средни температури: -24 °C през януари и 3 °C през юли. Средногодишното количество на валежите е 300 mm.

Статистика[редактиране | редактиране на кода]

 • Площ: 689 000 km²
 • Средна дълбочина: 861 m.
 • Максимална дълбочина: 2 136 m.
 • Температурата на водата през зимата: -1°C.
 • Температурата на водата през лятото: 3°C.
 • Соленост: 30 – 34‰.
 • Най-големи селища по крайбрежието: Каанаак, Нуусуак, Упернавик, Кекертарсуак, Диско, Нуук (в море Лабрадор)

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Развити са ловът, риболовът и хранително-вкусовата промишленост.

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

 • Остров Бафинова земя е най-големият остров в Канада и петият по големина в света.
 • Инуитите (ескимоски племена), които обитават днес Бафинова земя, като например племената пангниртунг и кивитоо, са съсредоточени около Националния парк „Ауюитук“.Това е най-северният и едновременно с това най-новият природен резерват в Канада.
 • Над 81% от повърхността на Гренландия е покрита с ледове.
 • Инуитите ловят най-вече моржове, бели делфини, риба и тюлени, както и малкото животно, които обитават сушата. Сред тях са елените карибу, леминги и зайци.