Уилям Бафин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Уилям Бафин

Уилям Бафин (на английски William Baffin) (около 1584 - 23 януари 1622) е английски арктически мореплавател.

Нищо не е известно за първите 20 години от живота на Уилям Бафин. Първото споменаване на името му е във връзка с участието му като щурман в експедициите на Джеймс Хол през 1607 и 1612 към бреговете на Гренландия. През годините между двете експедиции и след тях до 1615 Бафин плава на китолавни кораби около Шпицберген, главно като главен пилот.

През 1615 започва истинската откривателска дейност на Бафин във водите на американска Арктика, когато постъпва на работа в компанията поставила си за цел откриването на т.н. Северозападен проход. Назначен е като първи пилот (щурман) в експедицията на Робърт Байлот на кораба "Дискавъри". Бафин извършва изключително точни за времето си астрономически наблюдения, наблюдава, записва и анализира приливите и отливите в посетените от експедицията водни басейни. Той е първият, който постига значителна точност при определяне на географската дължина посредством наблюденията на лунните фази.

През следващата 1616 година Бафин е отново първи пилот в нова експедиция, ръководена от Робърт Байлот, като това плаване е значително по-продуктивно в сравнение с първото. Откриват значителни части от западното крайбрежие на Гренландия, и части от източните крайбрежия на островите Елсмиър и Бафинова земя. На север достигат почти до 78-мия паралел северна ширина, рекорд запазил се повече от 250 години.

Голяма част от постигнатите успехи са приписани на Бафин, а капитан Байлот дълги години е оставен в забвение и чак в средата на ХІХ в. му е отдадена заслужена почит като на негово име е наименуван остров от Канадския Арктичен архипелаг.

През 1617 Бафин постъпва на работа в Британската Източноиндийска компания и през периода 1617-1619 плава до Индия като извършва изследвания в Червено море и Персийския залив. В началото на 1622 Бафин отново плава на изток, участва в завладяването на Ормуз от англичаните, но на 23 януари е смъртоносно ранен и почива от раните си.

Неговото име носят:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „William Baffin“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.