Бярни Херьоулфсон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Бярни Херьоулфсон (на исландски Bjarni Herjólfsson) е исландски пътешественик-изследовател и първият известен европеец, видял бреговете на Северна Америка през 986 г..

Родната страна на Бярни е Норвегия, но той посещавал баща си в Исландия всяко лято. [1][2]

Счита се, че Бярни е първият европеец, установил съществуването на Северна Америка. "Гренландската сага" (Grœnlendinga saga) разказва, че той е плавал към Исландия, за да посети родителите си както обикновено, освен тази година, когато решил да пътува до Гренландия. Но през това лято на 985 или 986, морска буря отнесла кораба на Бярни на юг и той се отклонил от курса си. Той обърнал на север. След като достигнал още две земи, никоя от които не отговаряла на описанието на Гренландия, продължил на изток и скоро достигнал югозападния бряг на Гренландия.[2]

Въпреки, че си възстановил курса, той докладвал, че е видял на запад ниски възвишения, покрити с гори. Земята изглеждала гостоприемна, но Бярни бил нетърпелив да достигне Исландия и родителите си и не слязал на брега и не изследвал новите земи. Съобщил за своите открития и в Гренландия и в Норвегия, но по това време никой не проявил интерес. [3]

Десет години по-късно Лейф Ериксон (Leifr Eiríksson) приел думите на Бярни по-сериозно. Купил корабът, който Бярни използвал за пътешествието си, наел екипаж от 35 човека и се запътил да открие тези земи.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Sturlason, Snorre. (2004) Heimskringla Or The Lives Of The Norse Kings, Kessinger Publishing. p. 188. ISBN 0-7661-8693-8.
  2. а б Sullivan, Steve & Stephen Krensky. (1991) Who Really Discovered America?, Hastingshouse/Daytrips Publ. p. 36. ISBN 0-8038-9306-X.
  3. (1997) The Encyclopedia of American Facts and Dates 10th Edition, Collins. ISBN 0062701924.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Bjarni Herjólfsson“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.