Джовани да Верацано

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джовани да Верацано
Италиански изследовател
Джовани да Верацано 
Роден: 1485 г.
Вал ди Греве, Италия
Починал: 1528 г. (43 г.)

Джовани да Верацано (на италиански: Giovanni da Verrazzano; 1485–1528) е италиански пътешественик-изследовател на Северна Америка на служба на френската корона. Той е известен като първият европеец след норвежката колонизация на Америка около 1000 г., който изследва атлантическия бряг на Северна Америка между Северна Каролина и Нюфаундленд, включително пристанището на Ню Йорк и залива Нарагансет през 1524 г.

Ранен живот и плавания[редактиране | редактиране на кода]

Верацано е роден в дома на предците си във Вал ди Греве, южно от Флоренция. След 1506 г. се заселва в Диеп, Франция, където започва кариерата си като мореплавател под името Жан Веразан; вероятно през 1508, в компанията на капитан Тома Обер, той се отправя към американския бряг на кораб наречен La Pensée, оборудван от корабовладелеца Жан Анго. Той изследва региона на Нюфаундленд от устието на река Сейнт Лорънс в Канада и прави многобройни плавания в Източното Средиземноморие. През 1522 Верацано успява да плени испанския кораб превозващ изпратените от Ернан Кортес съкровища на Монтесума (върховния вожд на ацтеките) като подарък за испанския крал Карлос I. Съкровищата Верацано тържествено връчва на френския крал Франсоа I, като по този начин получава неговата подкрепа и през 1523 г., той е назначен от краля начело на флотилия от четири кораба за да изследва областта между Флорида и Нюфаундленд, за да открие морски път през новооткритата Америка до Тихия океан.

Плавания[редактиране | редактиране на кода]

Плаването на Верацано през 1524 г.
Карта от 1527 от Висконте Маджиоло, показваща източниия бряг на Ссеверна Америка с "Tera Florida" отгоре и "Lavoradore" (Лабрадор) отдолу. Информацията е почерпена от плаването на Верацано през 1524 г.[1]

С кораб, La Dauphine, с щурман Антоан де Конфланс, експедицията отплава от Франция през есента на 1523, но силна буря го принуждава флотилията да се укрие в един от заливите на п-ов Бретан. Какво се случва се останалите три кораба не е известно. В средата на януари 1524, вече само с един кораб, с екипаж от петдесет човека и припаси за осем месеца Верацано отплава на запад. На 1 март 1524 и доближава източното крайбрежие на Северна Америка в района на нос Фиър. След кратък престой изследва брега на север, достигайки съвременна Северна Каролина и лагуната Памлико Саунд. В писмо до Франсоа I, той пише, че е убеден че лагуната е началото на Тихия океан, откъдето може да се намери път за Китай. Този доклад причинява една от многото грешки в описанието на Северна Америка в тогавашните карти.

В залива на Ню Йорк той среща индианци лeнапи и наблюдава според него голямо езеро, което всъщност е устието на река Хъдсън. След това минава покрай Лонг Айлънд и влиза в залива Нарагансет, където приема делегация от Уампаноаги. Той остава там две седмици, след което отплава на север, следвайки брега до Мейн, югоизточна Нова Скотия и Нюфаундленд, след което се връща във Франция до 8 юли 1524 г. Верацано нарича областта, която изследва Франческа, в чест на френския крал, но на съставената от брат му Джироламо да Верацано карта тя фигурира под името Nova Gallia.

Верацано урежда второ плаване с финансовата подкрепа на Жан Анго и Филип де Шабо. Той отплава от Диеп с четири кораба през пролетта на 1527. Един кораб се отделя от другите при буря близо до островите Кабо Верде, но Верацано достига брега на Бразилия с два кораба и натоварва корабите с Бразилско дърво преди да се върне в Диеп през септември. Третият кораб също с товар от дървото се връща по-късно.

През пролетта на 1528 г. Верацано се отправя на третото си плаване от Диеп. Той изследва Флорида, Бахамските острови и Малките Антили. Вероятно на остров Гваделупа той слиза на брега, където е убит и изяден от местните жители. Флотата от два или три кораба е закотвена отвъд обсега на оръдията и никой не успява да откликне навреме.

Неговото име носят мост над началото на Нюйоркското пристанище, кораб на италианския флот, един миноносец от клас Navigatori и множеството други обекти.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. 16h Century Pennsylvania Maps

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни връзки[редактиране | редактиране на кода]