Самюел дьо Шамплен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Самюел дьо Шамплен

Роден
около 1567 г.
Починал
Националност Флаг на Франция Франция
Подпис Samuel de Champlain (signature).svg
Самюел дьо Шамплен в Общомедия

Самюел дьо Шамплен (на френски Samuel Champlain) (1567 – 25 декември 1635) френски моряк, пътешественик, колонизатор на Канада.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден в приморския град Бруаж, на брега на Бискайския залив. По време на Религиозните войни във Франция се сражава на страната на хугенотите под знамената на Анри Наварски. През 1598 преминава на служба в Испания, посещава Централна Америка и пръв предлага идеята за построяване на плавателен канал на Панамския провлак. След завръщането си във Франция през 1601 е назначен за кралски географ и в това си качество през 1603 е изпратен като водач на експедиция в Канада. От 1603 и до смъртта си през 1635 големите открития на изток и в центъра на северноамериканския континент, хода на завоюването и колонизирането на Канада са тясно свързани с неговото име, който от агент на монополна търговска компания за ценни кожи става генерал-губернатор на Нова Франция.

През 1603 Шамплен предприема проучвателна експедиция на Нова Франция. На 2 юли влиза в устието на река Сейнт Лорънс и се изкачва по нея и по притока ѝ река Сагеней. Страната му изглежда годна за европейска колонизация и след като се връща във Франция, докладва за това на Анри IV.

През 1604 изследва Акадия (п-ов Нова Скотия), остров Кейп Бретон (10,3 хил. km2) и залива Фънди (45°00′ с. ш. 65°30′ з. д. / 45° с. ш. 65.5° з. д.). Възстановява старото европейско селище Пор Роял (Анаполис), където остава да зимува с 80 човека. Поради неправилно хранене голяма част от колонистите заболяват и измират от скорбут.

От 1605 до 1607 изследва източното крайбрежие на Северна Америка: от залива Фънди на югозапад до залива Кейп Код (41°52′ с. ш. 70°17′ з. д. / 41.866667° с. ш. 70.283333° з. д.) включително. В залива Масачузетс (42°00′ с. ш. 70°30′ з. д. / 42° с. ш. 70.5° з. д.) открива два отлични по-малки залива: Бостънски и Плимутски. На юг от Кейп Код през 1606 открива остров Нантакет (41º 17` с.ш.), протока Нантакет (на север от острова) и остров Мартас Вайнярд (41º 24` с.ш., вторично). Основава в Пор Ройал независимо френско селище,чиито жители започват да се занимават с градинарство, лов и риболов.

На 3 юли 1608 основава град Квебек и провежда първото зимуване в него, което преминава изключително благоприятно, поради поддържането на много добри отношения с местните индиански племена. През 1609, ползвайки услугите на индианските племена монтана, алгонкини и хюрони и само с още двама европейци открива река Ришельо (десен приток на Сейнт Лорънс) и по нея се изкачва до езерото Шамплен (1154 km2, открито от него). На запад от езерото открива планината Адирондак (1628 m), а на изток - Грийн Маунтинс (Зелени планини, 1338 m). Съставя карта и описание на езерото и съседните му райони.

Зимата на 1609 – 1610 прекарва във Франция в търсене на поддръжка за колонията от страна да кралския двор и френските търговци. През 1612 е назначен за комендант на новата френска територия Нова Франция.

През 1615 заедно с Етиен Брюле се изкачва по река Отава (1120 km, открита вторично от него) до десния ѝ приток река Матава (открита от него) и открива езерото Ниписинг (оттичащо се на изток чрез Матава в Отава и на запад чрез Френч Ривър в залива Джорджиан Бей на езерото Хюрън). Оттам продължава на югоизток и между езерата Хюрън и Онтарио открива езерото Симко. Доказва, че река Сейнт Лорънс изтича от езерото Онтарио. На югоизток от него открива езерото Онайда и изтичащата от него река Осуиго, вливаща се в Онтарио. След схватка с местните индиански племена е сериозно ранен и цялата зима на 1615 – 1616 прекарва в лагера на хюроните и през пролетта се завръща в Квебек.

През 1627 е назначен за губернатор на Нова Франция, но през следващата година Квебек е блокиран от английски кораби и Шамплен е принуден да капитулира. Шамплен умира на Коледа 1635 г. и ще се запомни със своя несекващ дух на изследовател, търговец на кожи, колонизатор и дълбоко религиозен човек. И англоезичните, и франкоезичните канадци го считат за първооткривател на родината им.

Неговото име носят:

Освен географски обекти, на името на Самюел дьо Шамплен са кръстени множество паркове, университети, колежи, училища и други в Канада и САЩ.

Източници[редактиране | редактиране на кода]