Джорджиан Бей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джорджиан Бей
— залив —
45.27° с. ш. -80.835° и. д.
Местоположение в Канада Онтарио
МестоположениеОнтарио, Канада
Дължина320 km
Ширина80 km
Площ15 000 km2
Дълбочина46 m (средна)
Островинад 30 000
Джорджиан Бей в Общомедия

Джорджиан Бей (на английски: Georgian Bay; на френски: Baie Georgienne) е голям залив на езерото Хюрън в южно Онтарио. Той е отделен от езерото от полуостров Брус и остров Манитулин. Свързан е с Горното езеро чрез Северния канал, минаващ между остров Манитулин и северния бряг на залива. Протока между остров Манитулин и полуостров Брус се нарича Главен канал, широк около 25 км. Заливът се свързва и с езерото Онтарио чрез езерото Симко и река Нотоуасага.

Западния бряг на залива е съставен от меки варовикови скали, докато източния бряг е набразден от твърдите скали на Канадския щит. Затова източната брегова линия е разчленена на многобройни заливи и канали, и множество острови, а по югозападния бряг са пръснати множество пясъчни плажове. Етиен Брюле вероятно е първият европеец, който посещава залива още през 1610 г. През 1615 г. той е посетен от Самюел дьо Шамплейн, който идва тук, за да се срещне с хуроните.

Първоначално заливът е наречен езеро Манитулин от капитан Уилям Оуен през 1815 г., когато той идва да изследва района. По-късно заливът е определен като част от езерото Хюрън и е кръстен на крал Джордж четвърти. През 1868 г. районът е отворен за заселване, но почвата е неблагоприятна за селско стопанство и не привлича много заселници. От края на 19 век се развиват силно дърводобива и рибната промишленост. До началото на 20 век по-голямата част от горите са изсечени и дърводобивът и дървообработващата промишленост замират. Днес основна индустрия на района е туризма.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Джорджиан Бей“ // Канадска енциклопедия. Архивиран от оригинала на 2018-01-11. Посетен на 16 февруари 2018.