Етиен Брюле

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Етиен Брюле
Étienne Brûlé
френски изследовател
Паметна плоча на Брюле в парк „Етиен Брюле“, Торонто, Канада
Роден
1592 г.
Починал
юни 1633 г. (41 г.)

Националност Франция
Етиен Брюле в Общомедия

Етиен Брюле (на френски: Étienne Brûlé) е френски трапер, търговец на кожи, пътешественик-изследовател.

Младежки години (1596 – 1615)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е около 1596 година в Шампини сюр Марн, регион Ил дьо Франс, Франция. През 1608 се преселва в Канада и до края на живота си се занимава с търговия на кожи, учене на индиански езици и изследователска дейност.

В периода 1610 – 1614 по поръчение на управителя на Канада, по това време Самюел дьо Шамплен, обикаля бъдещите провинции на Канада – Квебек, Онтарио и Мичиган, изучава наречията на местните индиански племена – хурони, ирокези и други, и допринася за опознаването на новите френски територии. По този начин Брюле става първият типичен северноамерикански „горски бродяга“ (френски: coureur des bois), името на който идва до нас.

Изследователска дейност (1615 – 1621)[редактиране | редактиране на кода]

През 1615 участва в похода на Самюел дьо Шамплен до езерото Хюрън, след което се разделя с него и открива езерото Онтарио (19500 км2). От там продължава на юг, пресича Апалачкото плато (до 1500 м) и Алегенските планини, открива горното течение на река Саскуехана (ок. 990 км) и през късната есен на същата година проследява течението ѝ до Чесапикския залив, като открива западното крайбрежие на п-ов Делауеър.

През пролетта на 1616 Брюле поема обратния път към Квебек. По пътя групата е нападната от ирокезите и той и неговите спътници се разбягват и скриват из горите. След като скита няколко дни сам Брюле е принуден да се предаде на ирокезите, понеже умира от глад. Въпреки слуховете за тяхната свирепост те не само го нахранват, но му и дават водачи, които да го заведат в страната на хуроните, техните смъртни врагове. Брюле прекарва около две години в племето на хуроните и през 1619 се завръща в Квебек.

През 1621 Самюел дьо Шамплен изпраща Брюле и друг „горски бродяга“ Гренол на разузнаване в областта северно от езерото Хюрън. Двамата откриват Северния проток в езерото Хюрън, редицата острови Манитулин на юг от протока, река Сейнт Мъри, свързваща Горно езеро с Хюрън и праговете ѝ – Су Сейнт Мери и източните и част от северните брегове на Горно езеро до 90º 30` з.д.

Следващи години (1622 – 1633)[редактиране | редактиране на кода]

След последното си пътуване Брюле е изгонен от Канада и му се забранява да се връща повече. Въпреки това, през 1629 възглавява английска военна част, която успява да превземе град Квебек и го задържа до 1632, когато французите отново си го отвоюват. Независимо от забраната за пребиваване в Канада той продължава да живее, общува и търгува с местните индиански племена, разпалва междуплеменни свади, при една от които през юни 1633 е убит.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Неговото име носят:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Магидович, И. П., История открытия и исследования Северной Америки, Москва, 1962, стр. 162 – 166.
  • Магидович, И. П. и В. И. Магидович, Очерки по истории географических открытий, 3-то изд. в 5 тома, Москва, 1982 – 86. Т. 2 Великие географические открытия (конец XV – середина XVII в.), Москва, 1983.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Étienne Brûlé в Уикипедия на френски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​