Ришельо (река)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ришельо
Река Ришельо при селището Сен Марк сюр Ришельо.
Река Ришельо при селището Сен Марк сюр Ришельо.
Champlainmap.svg
Разположение на реката.
Общи сведения
МестоположениеКанада, САЩ
Дължина124 km km
Водосб. басейн23,720 km2 km²
Отток330 m3/s m³/s
Начало
Мястоезеро Шамплейн
Устие
Мясторека Сейнт Лорънс
Ришельо в Общомедия

Ришельо (на френски: Riviere Richelieu), (на английски: Richelieu River) е река с дължина почти 130 км, която изтича от езерото Шамплейн в САЩ и тече на север като се влива в река Сейнт Лорънс близо до Лак Сен Пиер в южната част на Квебек.

Реката играе важна роля в историята на Квебек. Първоначално е обитавана от ирокезите, хуроните и алгонкин. Самюел дьо Шамплейн я посещава скоро след пристигането си през 1608 г. По време на френския колониален период реката, кръстена на кардинал Ришельо, е от голямо военно значение. Французите построяват няколко укрепления в района на реката. Заради плодородната почва и благоприятните условия областта рано се заселва от френскоканадците. След британското завоюване на района през 1760 г. и след Войната за независимост британски военни и лоялисти се присъединяват към местното население.

Река Ришельо играе важна роля в икономиката на региона през 19 век. През 1843 г. е построен канала Шембли, който заобикаля бързеите на реката и прави речния транспорт на продукти като дървесина, пулп, сено и въглища от САЩ до Монреал по-бърз и лесен. Изграждането на железопътни линии от САЩ до Монреал през този период води до спад на трафика по реката. Заради това икономиката в района бързо се променя от търговска в индустриална. Отделно долината на реката продължава да е отлична селскостопанска база, в която се произвеждат някои от най-добрите продукти в провинция Квебек.[4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.planstlaurent.qc.ca. Посетен на 11 април 2022 г. (на френски)
  2. www.planstlaurent.qc.ca. Посетен на 11 април 2022 г. (на английски)
  3. observatoirenature.org. Посетен на 11 април 2022 г.
  4. Река Ришельо. // Канадска енциклопедия. Посетен на 15 февруари 2018.