Монреал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Монреал
Montréal
— град —
Знаме    Герб
Old Port of Montreal (French- Vieux-Port de Montréal).jpg
Страна Флаг на Канада Канада
Провинция Квебек
Площ 431 km²
Надм. височина 6 – 233 m
Население (2011) 1 649 519 души
3827 души/km²
Кмет Дени Кодер
Основаване 1642
Официален сайт www.ville.montreal.qc.ca
Монреал в Общомедия

Монреал е вторият по големина град в Канада и най-големият в провинция Квебек. Населението на града е 1 856 449 души (2009), а в целия метрополис живеят 3 635 571 (2009). Общата площ на Монреал е 366,02 км². Смята се, че Монреал е четвъртият по големина град в света, в който френският е официален език [1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Археологически разкопки показват, че Първите нации, местното население, окупират острова на Монреал преди 4,000 г. До 1000 г след Хр. те започват да култивират и отглеждат царевица. В рамките на няколко стотин години, те строят укрепени селища. Ирокезите на св. Лаврентий, хора различни от ирокезите живеещи в днешен Ню Йорк, основават селището на Хохелага (?) в подножието на Маунт Роял, два века преди французите да пристигнат. Археолози намират доказателства за тяхното обитаване там и на други места в долината датиращи от поне 14 век. Френският изследовател Жак Картие посещава Хохелага на 2 октомври 1535 и изчислява популацията на местни хора в Хохелага, че е „над хиляда човека“.

География[редактиране | редактиране на кода]

Намира се на около 150 км източно от столицата на страната Отава. Разположен е на едноименния остров, на мястото на сливането на реките Свети Лаврентий и Отава. Името на града идва от една от географските забележителности на острова – възвишението Маунт Роял (Mount Royal), което се издига на 232 м, със своите отличителни три хълма.

Освен главният остров, Монреал се простира и на 74 по-малки острови.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

В продължение на век и половина, Монреал е индустриалният и финансов център на Канада. Разнообразието от сгради включва фабрики, асансьори, складове, мелници и рафинерии, които днес осигуряват наследство от исторически и архитектурен интерес, особено в района на центъра на града и Старото пристанище. В града се намират 50 Национални Исторически Места на Канада, повече от който и да е бил друг град.

Много от историческите сгради в Стария Монреал са все още в оригиналния си вид: базиликата Нотр-Дам дьо Монреал, пазара Бонсекур, и впечатляващите седалища на всички най-големи канадски банки на улица Сейнт Джеймс (Френски: Rue Saint Jacques). Ораторията св. Йосиф, завършена през 1967, основната сграда на Юниверсите дьо Монреал, построена в стил Ар деко от Ернес Кормие (?), известната офис кула Плас Вил Мари, противоречивия Олимпийски стадион и околните структури, са някои от забележителните примери за архитектурата през 20 век.

Квартали[редактиране | редактиране на кода]

Градът се състои от 19 по-големи района, разделени на квартали. Районите са:  Ахунстик-Картиевил, Анжу, Кот-де-Неж-Нотр-Дам-дьо-Грас, Лашин, Ласал, Льо Плато-Мон-Роял, Льо Сюд- Уест, Л'Ил -Бизар-Сайнт-Женевиев, Мърсие- Хохелага- Мезонньов, Монреал-Норд, Утремон, Пиерфон-Роксборо, Ривиер- де -Прерии-Поант-о-Трембл, Розмон- Ла Петит – Патрии, Сейнт -Лоран, Сейнт- Леонард, Вердън, Вил- Мари и Вилрей(?)- Сайнт – Мишел- Парк-Екстеншън. Много от тези райони преди са били самостоятелни градове, които стават част от Монреал през януари 2002 г. следвайки 2002 Общинска реорганизация на Монреал.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

До началото на 1970-те години Монреал е водещ индустриален център в Канада. Англо-американският капитал и франкофонската евтина работна ръка способстват за бързото развитие на града. Дълги години огромна част от емигрантите от Европа пристигат именно тук, в търсене на работа в многобройните фабрики и пристанището на Монреал, едно от най-големите в света. Постепенно с понижаване на значението на англисйкия език и растящия френско-канадски национализъм, карат много американски и английски компании да изтеглят бизнеса си от града, което довежда до продължила над 20 години икономическа депресия.

След 1995 г. положението започва постепенно да се стабилизира и подобрява и много от световните компании се завръщат в Монреал. Днес градът е дом на компании като Роял Банк ъф Канада (най-голямата банка в страната), Еър Канада, Бомбардие, Алианс филмс и други.

В Монреал се намират и седалището на ИКАО и Световната антидопингова агенция (WADA).

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Хокеят е най-популярният спорт в града. Местният отбор Монреал Канейдиънс е един от „оригиналните шест отбора“, основатели на лигата.

Градът е бил домакин на Летните олимпийски игри през 1976.

Медия[редактиране | редактиране на кода]

Монреал е добре обслужван от медията, включвайки френски и английйски телевизии, вестници, радио станции и списания. Има четири ефирни английски телевизионни станции: CBMT-DT (CBC Television), CFCF-DT (CTV), CKMI-DT (Global) and CJNT-DT(City), както и пет ефирни френски телевизионни станции: CBFT-DT (Radio-Canada), CFTM-DT (TVA), CFJP-DT (V), CIVM-DT (Télé-Québec), и CFTU-DT (Canal Savoir).

Монреал има четири ежедневни вестника: английският Montreal Gazette и френските La Presse, Le Journal de Montréaland, Le Devoir. Съществуват и два френски ежедневника, които се раздават безплатно: Métro и 24 Heures. Монреал има множество ежеседмични таблоиди и обществени вестници обслужващи различни квартали, етнически групи и училища.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

С четири университета, седем други институции, даващи дипломи, и 12 колежа (Седжепи) в радиус от 8 км, Монреал има най-високата концетрация на ученици с образование след

Университета МакГил

средното от всички най-големи градове в Северна Америка (4.38 ученика на 100 жители, следвайки Бостън с 4.37 ученика на 100 жители.

Висше образование (Френско)[редактиране | редактиране на кода]

  • Монреалски университет (френски: Université de Montréal (UdeM)) е вторият по големина изследователски университет в Канада. Две отделни институции се помещават в университета: Монреалско политехническо училище (френски: École Polytechnique de Montréal), което е училище по инжинерство и Висше училище по търговия (френски: HEC Montréal), бизнес училище.
  • Университетът на Квебек в Монреал (Université du Québec à Montréal (UQÀM)) е монреалския филиал на Университета на Квебек. UQÀM в общи линии специализира в либералните изкуства.
  • Университетът на Квебек също има три отделни училища в Монреал: Висше училище по технологиите (ETS), Национално училище по публична администрация (ENAP) и Националния научно-изследователски институт (INRS).
  • Монреалският институт по теология на свещениците от Сейнт-Сулпис (IFTM) специализират в теология и философия.
  • Монреалската музикална консерватория предлага бакалавърска и магистърска степен за класическа музика. 

В допълнение, два френско-езични университета, Университета на Шербрук (Université de Sherbrooke) и Университета Лавал (Université Laval) имат филиали в Монреал.

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Монреал

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. , след Париж (9,6 милиона жители), Киншаса (9,3 милиона) и Абиджан (5,1 милиона).