Километричен камък

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Античен римски километричен знак XXIX на „Вия Романа XVIII“

Километричен камък или километричен знак се наричат постоянни маркери, които са разположени по пътищата на точни интервали от 1 километър.

Всички републикански и общински пътища са номерирани според тяхната степен на важност и степен на използване, и имат начало и край. Километричните камъни означават разстоянието в километри от началната точка до камъка, и представляват километриране на пътя. Те се поставят от дясната страна при единично пътно платно, и по средата при двойно пътно платно (магистрала), в посока нарастване на километража.

На километричния камък се означава номера на пътя и числото на съответния километър.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Километричните камъни в миналото са се изработвали от здрав камък с издълбани в него данни за пътя.

Съвременните километрични камъни (знаци) се изработват от бетон, стоманобетон, или са стоманени като пътните табели. Надписите им са от боя, или са от емайл за стоманените табелки.

За особено важни километрични камъни като „нулевите“ се изработват специални означения и монументи.

Исторически километрични камъни по света[редактиране | редактиране на кода]

Всички пътища в Римската империя започвали от неговата столица Рим и оттам се измервали всички разстояния. От там идва и поговорката „Всички пътища водят в Рим“. За да означи началото на им император Октавиан Август издигнал на древния римски Форум позлатен бронзов монумент, наречен „Милиариум Ауреум“ или Златен километричен камък. От него днес е оцеляла само мраморната му основа.

В различните страни по света също има исторически „нулеви“ километрични камъни. Те бележат нулевия километър, от който условно започват всички пътища и магистрали.

Нулеви километрични камъни[редактиране | редактиране на кода]

 • Русия– Бронзовият знак се намира в центъра на Москва, пред Иверските (Възкресенските) врати, и е разположен върху паважа на алеята, която свързва Червения площад с Манежния. Официалното му название е „Нулевой километр автодорог Российской Федерации“. Поставен е през 1996 г. и е популярна туристическа атракция.
 • Франция – „Нулевата точка“ е поставена през 1769 г. в самия център на Париж – пред централния вход на катедралата „Нотр Дам“. Представлява каменен диск, който някога всъщност е бил роза на ветровете, с малък месингов орнамент в центъра.
 • Испания – Километър 0 се намира на централния площад „Пуерта дел Сол“ в Мадрид, пред старата поща. През 2002 г. е бил завъртян на 1800, защото изобразената на него карта на Испания била обърната наопаки.
 • Индия – Представлява семпла платформа от черен мрамор, поставена на мястото, където на 31 януари 1948 г. е кремирано тялото на Махатма Ганди, бащата на индийската нация.
 • Филипини – Основа на пилон за поставяне на знаме в парк „Рисал“ в столицата Манила.
 • Унгария – Бил е на прага на кралския дворец в Буда, разрушен при построяването на един от мостовете над Дунав през 1849 г. Сега е скулптура от варовик със символите „0 К М“.
 • Япония – Гранитен постамент с бронзова плоча разположен по средата на моста „Нихонбашин“ (Японския мост) в столицата Токио.
 • Панама – Отбелязан е върху моста „Мартин Соса“ на авеню „Симон Боливар“, което е част от Панамериканската магистрала.
 • Аржентина – Поставен е в центъра на Буенос Айрес.
 • Куба – Представлява инкрустиран 25-каратов диамант поставен пода в самия център голямата зала на Капитолия. Диамантът е копие на оригиналния диамант, за който се твърди, че принадлежал на руския император Николай II.
 • Англия – разстоянията се измерват от железопътната гара „Черинг Крос“ в Лондон. Жителите на града обаче предпочитат това да е прочутия Лондонски камък, свързан с различни легенди, който първоначално е бил разположен в средата на „Кенън Стрийт“, а сега е вграден в стената на магазин край станцията на метрото на „Кенън Стрийт“.
 • САЩ – Представлява гранитен блок с височина около 1.20 m, на върха на който е поставен бронзов диск с формата на 16-лъчева роза на ветровете, официално открит на 4 юни 1923 г. близо до Белия дом във Вашингтон. Използва се само за определяне на разстоянията на територията на столицата.
 • Румъния – Монумент с бронзова скулптура, наподобяваща земното кълбо с 8 секции, символизиращи историческите провинции на Румъния, издигнат пред черквата Свети Георги в Букурещ през 1938 г. като символ на Велика Румъния.

Източници[редактиране | редактиране на кода]