Бързей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за участъка от река. За реката Бързей вижте Бързей (река).

Бързеи близо до Райнфал, Швейцария
Бързеи на река Мста, Русия

Бързей се нарича участък от река с относително голям речен наклон, вследствие на което водата тече с висока скорост и турбулентност.[1]

Характеризират се с плитчини, образувани от скали. При разбиването на водата в и около скалите се образуват въздушни мехурчета, които се смесват с водата и ѝ придават бял цвят. Обикновено бързеите се появяват там, където речното корито има висока устойчивост към ерозивната сила на течението. Новообразуваните потоци, които текат през здрави скали могат да представляват бързеи в по-голямата си част. Бързеите предизвикват аерация на водата, в резултат на което водата е с по-добро качество.[1]

Промишлено използване[редактиране | редактиране на кода]

Бързеите затрудняват плаването и навигацията и налагат необходимост от изграждане на обходни канали. На реките, имащи бързеи, понякога се построяват ВЕЦ.

Воден туризъм[редактиране | редактиране на кода]

Във водния туризъм бързеите са един от основните елементи, определящи сложността на маршрута. Съществуват едностепенни бързеи (където разстоянието между две каскади не превишава дължината на съда), както и многостепенни бързеи (където между две каскади може свободно да се маневрира от единия бряг до другия).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Rapids“ и страницата „Речной порог“ в Уикипедия на английски и руски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.