Масонски храм

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Масонският храм е ритуална зала, в която се извършват масонските обреди. Във възприятието на свободните зидари, ритуалната зала не е само храм, но и работилница, в която се възприема масонската доктрина, като „изкуство на живота“.

Масонският храм се разполага по оста „изтокзапад“, като източната му част е отредена за първомайстора на ложата и непосредствените му помощници. В противоположната, западна страна, бдят двама стражи – вътрешен и външен, за да бъде предотвратен всякакъв достъп на непосветени в храма. Покрай северната и южната страна на просторната ритуална зала, са поставени скамейки, на които седят незаетите служебно свободни зидари.

Пред западната страна се възвисяват двете обредни колони – Боаз и Яхин, които символизират огъня, и водата, и наподобяват устройството на Соломоновия храм. Подът в ритуалната зала е на бели и черни квадрати.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Богданов, Иван. Синовете на вдовицата. Масонство и масони. София, Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, 1994. ISBN 954-07-0113-9. с. 194.