Ханс Селие

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ханс Селие
Selye János
австрийско-канадски лекар
Бюст на Ханс Селие в Комарно, Словакия
Бюст на Ханс Селие в Комарно, Словакия

Роден
Починал

Учил вКарлов университет
Университет „Джонс Хопкинс“
Университет „Макгил“[1]
Медицина
ОбластЕндокринология
Ханс Селие в Общомедия

Ханс Хуго Бруно Селие (на унгарски: Selye János, Янош Шейе) е канадски ендокринолог от австро-унгарски произход и унгарски етнос.[2]

Селие придобива известност с описанието на общия синдром на адаптацията за условие за живот. Без значение дали се отнася до интоксикация, микробна инфекция или силна емоция, организмът мобилизира защитните си сили, за да посрещне тези стресори. Първият момент от синдрома на адаптация е реакцията на тревога, която се проявява с понижено кръвно налягане, тахикардия и непрекъснато произвеждане на катехоламини, адренокортикотропен хормон (АКТХ) и кортикостероиди. След това настъпва периодът на съпротива, по време на който защитните реакции се увеличават и постигнатата адаптация се задържа. Ако стресът бъде прекратен, равновесието отново се нормализира; ако стресът продължи, организмът се изтощава. Стадият на изтощаване се характеризира с неспособността на субекта да поддържа защитата си. Тогава се извършват функционални, метаболични и анатомични промени, които могат да причинят смърт. Някои соматични заболявания са пряко свързани със стреса.

Сред „болестите на адаптацията“ се нареждат високо кръвно налягане, ревматизъм, язва на стомаха и дванадесетопръстника, Адисонова болест, болест на Симондс.

Трудове[редактиране | редактиране на кода]

Сред трудовете на Селие са:

  • История на общия синдром на адаптация“ (1954);
  • От съновидението до откритието“ (1973);
  • Стрес без дистрес“ (1974).

Книги[редактиране | редактиране на кода]

На български език:

  • Стрес без дистрес“, Изд. Наука и изкуство, 1982

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. H. pylori at last gets its due // International Herald Tribune. The New York Times Company, 12 октомври 2005. Архивиран от оригинала на 2006-01-18. Посетен на 12 юни 2008.

Тази статия се основава на материал от bulgarian-psychology.com, използван с разрешение.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]