Ревматизъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ревматизъм
Класификация и външни ресурси
МКБ-10 M79.0
МКБ-9 729.0

Ревматизъм е общ термин, който включва възпалителни заболявания на ставите и съединителните тъкани. Може да даде отражение на сърцето, бъбреците, костите и кожата. Характеризира се с болки и трудна подвижност, както и умора. Това е заболяване на опорно-двигателния апарат, което е вероятно да се развие както в ранна, така и в по-късна възраст.

Макар да не е установено със сигурност, има вероятност от зависимост на болките от климата. При влажно и хладно време те се засилват и намаляват при топло и сухо време.

Лечение[редактиране | редактиране на кода]

При ревматизъм се препоръчва голям брой традиционни билкови средства.[8] Съвременната медицина, както традиционната, така и алтернативната, признава, че различните ревматични заболявания имат различни причини (като някои от тях имат множество причини) и се нуждаят от различни видове лечение.

Въпреки това, началната терапия на основните ревматологични заболявания е с използване на аналгетици, например парацетамол и нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), които включват ибупрофен и напроксен. Често са необходими по-силни аналгетици.
Според древните гърци, пчелната отрова оказва положително влияние върху някои видове ревматизъм. В края на 19 век пчелите и мравките са се използвали като народно средство, и най-малко един лекар е разработил лечение с многократни инжекции с мравчена киселина.[9] Някои племена в Амазония, включително Zo'é, използват ухапванията на огнените мравки за облекчаване на болки.[10]
Маслото от черен дроб на треска също се използва като лек. В Източна Индия като лек се използва и маслото от дървото Нийм.[11]


Алтернативен начин за лечение на артрит /респ. ревматизъм/ са билките, които са доказали своето благотворно въздействие при това заболяване от столетия. Според Британската билкова фармакопея /British herbal pharmacopoeia/ билките, които се използват при подагра, артрит и ревматизъм са репей и глухарче. Ефективността на фитотерапията се определя от начина на приложение и запазването на биологична активност на билките. Те премахват кристалите на пикочната киселина, като ги превръщат във водоразтворими и тогава те могат да напуснат организма. В противен случай кристалите остават, натрупват се около ставните повърхности, травмират ги непрекъснато и с времето ги разрушават. Съществуват хранителни добавки, които съдържат екстракти от тези растения.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Rheumatism“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.