Висше образование

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кеймбриджкият университет е институция на висшето образование в Англия, Великобритания

Висшето образование е степен в образованието, която се получава във висше училище – университет, академия, колеж, институт, консерватория, семинария и др.

Обучението във висшето образование се провежда в различни видове научни направления, образователни степени (най-често бакалавър, магистър, доктор) и води до удостоверение за успешно завършен курс (диплом, сертификат).

Правото на достъп до висше образование се споменава в множество документи за човешките права. Във Великобритания Международната спогодба за икономически, социални и културни права от 1966 година декларира в чл. 13., че „висшето образование ще бъде равно достъпно за всички, на базата на способностите, по всички възможни начини и в частност чрез прогресивното въвеждане на свободно образование“. В Европа чл. 2. на Европейската конвенция за правата на човека, приета през 1950 година, задължава всички подписали страни да гарантират право на образование.

Институции на висшето образование[редактиране | редактиране на кода]

Висшето образование се осъществява във висши училища. Това е понятието, което обобщава всички разновидности под един общ знаменател. Във всяка страна разновидностите се определят от съответните образователни обичаи и законови уредби при висшето образование.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Higher education в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​