Висше образование

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Кеймбриджкият университет е институция на висшето образование в Англия, Великобритания

Висшето образование е степен в образованието, която се получава във висше училище - университет, академия, колеж, институт, консерватория, семинария и др.

Обучението във висшето образование се провежда в различни видове научни направления, образователни степени (най-често бакалавър, магистър, доктор) и води до удостоверение за успешно завършен курс (диплом, сертификат).

Правото на достъп до висше образование се споменава в множество документи за човешките права. Във Великобритания Международната спогодба за икономически, социални и културни права от 1966 година декларира в член 13, че "висшето образование ще бъде равно достъпно за всички, на базата на способностите, по всички възможни начини и в частност чрез прогресивното въвеждане на свободно образование". В Европа член 2 на Европейската конвенция за правата на човека, приета през 1950 година, задължава всички подписали страни да гарантират право на образование.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Higher education“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.