Академия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Академия означава научна организация (например академия на науките) или висше училище.

„Атинската школа“, фреска от Рафаел (1509-1510) на идеализирана академия

Думата „академия“ произлиза от името на философска школа, която била създадена от Платон около 395 пр.н.е. и се намирала в маслинена горичка край Атина, наречена в чест на древногръцкия герой Академ.

Академия на науките[редактиране | редактиране на кода]

Академиите на науките координират дейността на научноизследователските институти и другите научни организации. Членовете на академиите на науките се делят на действителни членове (академици) и дописни членове (член-кореспонденти). Научните звания „академик“ и „член-кореспондент“ се присвояват пожизнено. Нови членове на академията се избират на освободилите се места от нейното общо събрание.

Образователни академии[редактиране | редактиране на кода]

Образователната академия като висше училище:

  • осъществява обучение в сферата на висшето образование в едно направление на науката или изкуството;
  • извършва фундаментални и приложни научни изследвания в същото направление на науката или изкуството.

Терминът се използва също за училища от по-ниски образователни степени, най-често специализирани в професионалното образование (напр. „полицейска академия“ - училище за полицаи-подофицери), както и за училища, школи и пр., които не предлагат степени.

България[редактиране | редактиране на кода]

Научни академии[редактиране | редактиране на кода]

Към 2012 г. научноизследователски организации в България с това име са Българската академия на науките и Селскостопанската академия. През 1980-те години са съществували и научно-образователни обединения на висши училища от едно и също научно направление - например Медицинска академия, Академията за обществени науки и социално управление

Висши училища[редактиране | редактиране на кода]

Думата академия имат в имената си следните висши училища:

Разширяване на понятието[редактиране | редактиране на кода]

Използуването на думата академия не е ограничено с никакви нормативни документи. На практика всяка организация или дейност може да се нарече „академия“. Затова има и:

Такова явление се среща както в развити страни - като TÜV Akademie Rheinland (Кьолн, Германия), така и в редица развиващи се страни - например в Северна Африка.