Кеймбриджки университет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Кеймбриджки университет
Universitas Cantabrigiensis
TrinityCollegeCamGreatCourt.jpg
Девиз Hinc lucem et pocula sacra
Основаване 1209
Вид Държавен
Канцлер Дейвид Сейнсбъри (от 2011)
Студенти 18 933
Местоположение Кеймбридж, Англия
Cambridge University Crest - flat.png
England relief location map.jpg
52.2053° с. ш. 0.1172° и. д.
Местоположение в Англия
Кеймбриджки университет в Общомедия

Кеймбриджкият университет (на английски: The University of Cambridge) е вторият най-стар университет във Великобритания и един от най-старите в англоговорещата част на света, а днес – едно от най-престижните училища в света. Слави се с най-строгите изисквания към кандидатите за следване във Великобритания. Намира се в едноименния град Кеймбридж на около 80 км северно-североизточно от Лондон.

История[редактиране | редактиране на кода]

Основан е през 1209 година от група учени, напуснали Оксфорд. Както и в Оксфордския университет по онова време, а и дълго след това, преподаването и заниманията с наука са тясно свързани с религията, теологията и богословието. Друга отличителна черта на тези училища е, че те са асоциации от самостоятелни колежи, всеки от тях със свои собствени правила и традиции. За двата университета е характерно многовековно благородно съперничество и често за възпитаниците им се говори като за възпитаници на Оксбридж. Считат се за най-елитните университети във Великобритания и едни от най-престижните в света. В ежегодната класация за качеството на университетите във Великобритания (виж например такива източници като „Таймс“ и в. „Файненшъл Таймс“) през последните няколко десетилетия Кеймбридж заема първо място, следван от Оксфордския университет и Импириъл Колидж и е известен особено с биологическите, физическите, юридическите и теоложките специалности.

Възпитаници на Кеймбридж са носители на общо 96 Нобелови награди[1] – повече от всеки друг университет в света. Повечето от тях са били в Кеймбридж като студенти или докторанти, а останалите са преподаватели, членове на колежите и научни сътрудници.

Система на обучение[редактиране | редактиране на кода]

Университетът е организиран на 2 нива – самостоятелни в административно отношение колежи и университет в съвременния смисъл с факултети и катедри. Колежите в Кеймбридж (различни по-размер) са 31 и имат за цел обучение на студентите (главно за бакалавърска степен). 28 колежа приемат мъже и жени, 3 приемат само жени, а 2 – само докторанти. Те са и местата, около които е организиран студентският живот и където студентите живеят през по-голяма част от следването си. Благодарение на колежите студентите следват традиционно установената с векове система на обучение, при която упражненията се провеждат в присъствието на малко (често 1-2) студенти с преподавател (наставник). За разлика от далечните отношения преподавател-студент в другите университети (с големи академични групи и многобройни потоци от суденти), тук наставникът е в постоянен контакт със своите подопечни и разговорите помежду им засягат не само научните, но и всякакви други проблеми. На тази уникална система се дължи голяма част от успеха на обучението в Оксфорд и Кеймбридж в Обединеното кралство. Възпитаниците на Оксбридж заемат първите редици във всички области на политиката, културата и бизнеса в страната.

Колежи (с година на основаване)[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Nobel prize winners. // University of Cambridge. Посетен на 8 September 2015.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]