Оксбридж

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Колеж на Оксбридж отвътре

Оксбридж е термин, получен от сливането на имената на Оксфорд и Кеймбридж във Великобритания и англоворящия свят, терминът се използва за да може едновременно да бъдат посочвани и двата университета, често с импликации за както се възприема по-висок учебен, академичен и/или социален статус.[1] "Оксбридж" може да се използва като съществително за да се назове или един от двата, или и двата университета, или да означи техните студенти.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Oxford English Dictionary. Oxford University Press, 2002). Оригинален произход: фикционален университет, особено смятан като съставен от Оксфорд и Кеймбридж. Следователно също (особено днес): университетите Оксфорд и Кеймбридж взети заедно, особено в контраста на други британски университети. прилагателно (в български: на Оксбридж) на, отнасящо се до, характерно за, намонящо за Оксбридж (особено често с импликации за по-висок социален статус
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Oxbridge“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.