Колеж

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Колежът (от френски: college) е вид учебно заведение, което най-често дава висше или средно образование. В някои страни обаче това може да означава училище с по-ниска степен на образование или дори детска градина.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Най-старите университети във ВеликобританияКеймбриджкият и Оксфордският – са се оформили исторически около самостоятелни (тогава религиозни) колежи, които продължават и до днес да бъдат отделни административни единици в състава на университетите.

България[редактиране | редактиране на кода]

Колежът е училище в системата на висшето или професионалното образование в България.

Като висше училище колежът провежда 3-годишно обучение и дава образователно-квалификационна степен „професионален бакалавър“. При определени условия могат да обучават студенти и за степен магистър.

В професионалните колежи се приемат лица със завършено средно образование. Колежите провеждат обучение със срок до 2 години и дават 4-та степен на професионална квалификация.

От гледна точка на нормативната уредба колежите от първия вид работят по Закона за висшето образование, а професионалните колежи – по Закона за професионалното образование и обучение и Закона за народната просвета.

Изключение прави запазеното традиционно име на средното училище Американски колеж в София.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en))college // Oxford Advanced Learner's Dictionary.