Детска градина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Детска градина в Афганистан

Детската градина е форма на образование за малки деца, което служи за преходен период между дома и началото на по-официално образование.

Системата от детски градини е предназначена както за първоначална социализация на децата, обучението им на навици за общуване с връстници, така и за масово, общодостъпно решение на заетостта на техните родители (поради което работното време на детските градини в повечето случаи съвпада с обичайното работно време на повечето професии: от 8 до 18 часа, 5 дена в седмицата).

В системата на детските градини се осъществява също и минималната подготовка на децата за обучение в училище – на ниво първични навици за самообслужване и подготовка за успешно училищно обучение (специална и психологическа). Детските градини могат да са обществени и частни.

България[редактиране | редактиране на кода]

В България терминът детска градина се отнася за образование на деца от 3 г. до постъпването им в първи клас (7 години). Посещението на детските градини е задължително за деца навършили 5 години. Задължителено е посещението на ДГ две години преди постъпване в училище.

През последните години се задълбочи кризата заради липса на места в детските градини в големите градове на България. Първата местна власт, която обърна сериозно внимание по темата, беше Община Варна. Само за година бяха открити две нови сгради на детски заведения. Според Борислав Гуцанов, председател на Общински съвет-Варна през 2009 г. ще бъдат построени още две нови детски градини в кварталите “Младост” и “Аспарухово”. За да се увеличи капацитета ще бъдат ремонтирани настоящи сгради и отворени допълнителни филиали на детски заведения.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първата в света детска градина е организирана през 1837 г. от немския педагог Фридрих Фрьобел в германския град Бад Бланкенбург. От 1851 до 1860 г. детските градини в Прусия са били забранени. Първата обществена детска градина в България е открита в Свищов през 1882 г., учредител е Никола Живков – учител, книжовник и обществен деец.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]