Детска градина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Дѐтската градѝна е обществено заведение за предучилищно отглеждане и възпитание, както и за предучилищно образование на деца[1][2]

Системата от детски градини е предназначена както за първоначална социализация на децата, обучението им на навици за общуване с връстници, така и за масово, общодостъпно решение на заетостта на техните родители (поради което работното време на детските градини в повечето случаи съвпада с обичайното работно време на повечето професии: от 8 до 18 часа, 5 дена в седмицата).

В системата на детските градини се осъществява също и минималната подготовка на децата за обучение в училище – на ниво първични навици за самообслужване и подготовка за успешно училищно обучение (специална и психологическа).

Детските градини могат да са както държавни или общински, така и частни.[3]

Детска градина в Афганистан

История[редактиране | редактиране на кода]

Първата в света детска градина е организирана от германския педагог Фридрих Фрьобел в град Бад Бланкенбург, Тюрингия (днес в Германия) през 1837 г. Детските градини в Прусия обаче са забранени от 1851 до 1860 г.

Първата обществена детска градина в България е открита в Свищов през 1882 г. Неин създател е Никола Живков – учител, книжовник и обществен деец.

България[редактиране | редактиране на кода]

Терминът детска градина в България се отнася за образование на деца на възраст от 3 г. до постъпването им в І клас (7 години). Посещението на детските градини е задължително за деца, навършили 5 години, както и 2 години преди постъпване в училище.

През последните години се задълбочава кризата заради липса на места в детските градини в големите градове на България. Първата местна власт, която обръща сериозно внимание по темата, е Община Варна. Само за година са открити 2 нови сгради на детски заведения. Според Борислав Гуцанов, председател на Общинския съвет във Варна, през 2009 г. ще бъдат построени още 2 нови детски градини в кварталите „Младост“ и „Аспарухово“. За да се увеличи капацитетът, се планира да бъдат ремонтирани сгради и да се открият допълнителни филиали на детски заведения.

Източници и бележки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]