Световна антидопингова агенция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Световната антидопингова агенция (на английски: World Anti-Doping Agency) е организация създадена по инициатива на Международния олимпийски комитет на 10 ноември 1999 година в Лозана, Швейцария. Целта на организацията е да популяризира, осъществява мониторинг и да координира борбата срещу допинга в спорта.[1] От 2002 година седалището на централата се намира в Монреал, Канада, като офисът в Лозана остава регионален за Европа. Създадени са и официални офиси в останалите континенти.

Агенцията е отговорна за Международния антидопингов кодекс, който е възприет от над 600 спортни организации по света, включващи световни спортни федерации, национални антидопингови организации, МОК, както и от международния параолимпийски комитет.

Хакерска атака[редактиране | редактиране на кода]

През август и септември 2016 година руската хакерска организация Fancy Bears започва да публикува официални документи на агенцията, които разкриват, че много от световните спортни звезди са взимали забранени вещества със специално разрешение от агенцията. Сред известните имена са Серена и Винъс Уилямс, Симон Байлс, Рафаел Надал, Фабиан Канчелара, Мо Фара, Крис Фрум, Брадли Уигинс, Ласло Чех, Емануеле Бирарели, Никола Адамс и други. Причините поради които те са получили разрешение да ползват забранените препарати са обявени болести, от които страдат.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]