Допинг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Под понятието допинг се разбира приемането на вещества и медикаменти, неразрешени за използване за постигане на големи постижения в спорта. Тези вещества и медикаменти правят спортиста по-силен и издръжлив от нормалната си спортна форма.

Допингът застрашава съществуването на световния спорт, тъй като истинските спортни постижения биха се дължали единствено на приема на химични съставки и медикаменти, а не на човешката воля и реални спортни качества.

Поради тези опасности световният спорт е приел списък на неразрешените вещества (Допинглист), които не бива да приема един атлет. Всяка спортна федерация и всеки спортист е длъжен да се съобразява с това.

На повечето спортни състезания, които изискват сила и издръжливост от атлетите съществува допинг контрол. Допинг-контролът се осъществява като се взима проба от спортиста (кръв, урина и др.) и ако той е приел забранено химическо вещество получава наказание. Наказанията най-често са забраняване на спортни изяви за определено време, парични глоби и отнемане на отличия и титли, които той е спечелил благодарение на допинга.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]