Бомбардие

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Bombardier Inc.
Bombardier.svg
Тип публична
Индустрия самолетостроене
Основаване 29 януари 1942 г.
Седалище Монреал, Канада
Ключови личности Пиер Бодуен (президент)
Служители 69 500 (2017)
Продукти самолети, локомотиви, влакове
Чиста печалба $769 млн. (2010/11)
Уебсайт www.bombardier.com
Bombardier Inc. в Общомедия
CRJ-700
Bombardier Global Express

Bombardier Inc. (френско произношение: [bɔ̃baʁdje], Бомбардиѐ) е канадска корпорация, лидер в световното производство на продукти за железопътния транспорт (главно локомотиви, вагони и части за тях, подземни железници (метро) и т.н.).

Основана през 1942 г. от канадския механик Джоузеф Арман Бомбардие, днес компанията е третият в света самолетостроител (след „Airbus“ и „Boeing“). Централният офис на корпорацията се намира в Монреал, Квебек.

Въпреки основната си дейност за железопътния транспорт, днес Bombardier е много по-широко известна с производството си на самолети, и по-конкретно с линията си от самолети CRJ (Canadair Regional Jet) за къси и среднодълги разстояния, придобили широк успех и популярност от самото си излизане на пазара.

Днес CRJ е предпочитаният модел от най-големите световни авиокомпании за техните вътрешни и регионални линии с къс обсег, главно поради максималната му ефективност, ниво на сигурност и минимален разход на гориво.

Bombardier навлиза и в производството на частни бизнес самолети с много дълъг обсег на пробега с модела си „Global Express“, придобил голяма популярност основно в САЩ.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Авиация“         Портал „Авиация          Портал „Транспорт“         Портал „Транспорт          Портал „Икономика“         Портал „Икономика          Портал „Канада“         Портал „Канада