Бомбардие

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Bombardier.svg
CRJ-700
Бомбардие-Глобал Експрес

„Бомбардие“ (Bombardier Inc.) (френско произношение: [bɔ̃baʁdje]) е канадска корпорация, лидер в световното производство на продукти за железопътния транспорт (главно локомотиви, вагони и части за тях, подземни железници (метро) и т.н.).

Основана през 1942 г. от канадския механик Джоузеф Арман Бомбардие, днес компанията е третият в света самолетостроител (след „Еърбъс“ и „Боинг“). Централният офис на корпорацията се намира в Монреал, Квебек.

Въпреки основната си дейност за железопътния транспорт днес „Бомбардие“ е много по-широко известна със самолетопроизводството си и по-конкретно с линията си от самолети CRJ (Canadair Regional Jet) за къси и среднодълги разстояния, придобили широк успех и популярност от самото си излизане на пазара.

Днес CRJ е предпочитаният модел от най-големите световни авиокомпании за техните вътрешни и регионални линии с къс обсег, главно поради максималната му ефективност, ниво на сигурност и минимален разход на гориво.

Наскоро „Бомбардие“ навлиза и в производството на частни бизнес самолети с много дълъг обсег на пробега с модела си „Глобал Експрес“, придобил голяма популярност основно в САЩ.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Portal:Бомбардие
Уикипедия разполага с
Портал:Авиация