Бомбардие

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Bombardier Inc.
Bombardier Inc.
Типпублична
Индустриясамолетостроене
Основаване29 януари 1942 г.
Седалище, Канада
Ключови личностиПиер Бодуен (президент)
Служители69 500 (2017)
Продуктисамолети, локомотиви, влакове
Чиста печалба$769 млн. (2010/11)
Уебсайтwww.bombardier.com
Bombardier Inc. в Общомедия

„Bombardier Inc.“ (френско произношение: [bɔ̃baʁdje], Бомбардиѐ) е канадска корпорация, лидер в световното производство на продукти за железопътния транспорт (главно локомотиви, вагони и части за тях, подземни железници (метро) и т.н.) и третият в света самолетостроител (след „Airbus“ и „Boeing“). Основана е през 1942 г. от канадския механик Джоузеф Арман Бомбардиѐ. Централният офис на корпорацията се намира в Монреал, Квебек.

CRJ-700
Bombardier Global Express

Въпреки основната си дейност за железопътния транспорт, „Bombardier“ е много по-широко известна с производството си на самолети, и по-конкретно с линията си от самолети CRJ (Canadair Regional Jet) за къси и среднодълги разстояния, придобили широк успех и популярност от самото си излизане на пазара. CRJ е предпочитаният модел от най-големите световни авиокомпании за техните вътрешни и регионални линии с къс обсег, главно поради максималната му ефективност, ниво на сигурност и минимален разход на гориво.

Бомбардиѐ навлиза и в производството на частни бизнес самолети с много дълъг обсег на пробега с модела си „Global Express“, придобил голяма популярност основно в САЩ.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]