Направо към съдържанието

Портал:Авиация

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Портал Авиация

Авиацията е много широко понятие, което обхваща всички въпроси от теория на полета на летателните апарати, тяхната конструкция, технология на производство, производство и експлоатация. Обект на понятието са и всички наземни структури от технически средства и обслужващ персонал, обезпечаващи поддържането и използването на наземната техника свързана със самолетоводенето, сигурността, техническото обслужване и експлоатация на летателните апарати. Развитието на въздушния транспорт и авиацията въобще е невъзможно без успешно работещи отрасли в науката по теоретичните основи на аеродинамиката и механиката, създаването и развитието на комплекса от авиационна техника, радиоелектроника и изчислителна техника, които като се допълват взаимно, обезпечават висока ефективност, сигурност и експлоатационна надеждност на летателните апарати.

За повече информация

Избрана картинка:


Авиационен тренажор от групата на т. нар. процедурни тренажори (FPTD) по време на обучение

Знаете ли, че...

  • Лаз-7 е най-масово произвежданият самолет в България. Конструиран е от колектив под ръководството на инж. Цветан Лазаров като учебно-тренировъчен самолет за участие в международен конкурс през 1947 г. Внедрен е в редовно производство в Държавната самолетна фабрика в гр. Ловеч. Самолетът е едномоторен моноплан долноплощник с две тандемно разположени седалки. Конструиран е така, че да изпълнява без ограничение всички фигури от висшия пилотаж. Министерство на отбраната формира два полка нощни бомбардировачи от такива самолети, но основната цел те да бъдат учебни машини за обучение на пилоти и щурмани. За тяхното обучение самолетът е оборудван с крилни картечници и бомбодържатели с възможност за окачване на бомбов товар под тялото на самолета. Произведени са общо 310 броя самолети от този тип в две модификации – Лаз-7 с двигател Walter Minor 6.III и Лаз-7М с звездообразен двигател М-11-ФР. Производството е прекратено поради закриване с правителствено разпореждане на самолетостроенето в България през 1954 г., независимо от проявения интерес от Полша и Египет за произвеждането и износ на 150 броя Лаз-7.

Конструкция, технология, производство, новости

Lockheed Vega 5b с фюзелаж конструкция тип монокок

Фюзелаж е наименование на тялото (корпуса) на летателния апарат (самолет). Предназначението му е да вмества екипажа, пътниците, пренасяните товари, както и оборудването за управление и контрол. В зависимост от вида на летателния апарат, в него се монтират резервоарите за гориво, устройството за излитане и кацане и двигателя. Конструктивно се обезпечават висока силова устойчивост и надеждни връзки с другите елементи на самолета – крилете и оперението с хоризонталния и вертикалния стабилизатор или се изгражда центроплан с мотогондолите и колесника. Високите якостни изисквания трябва да се обезпечават при противоречащи си условия с минимална маса на фюзелажа.

В зависимост от предназначението на самолета и скоростните му характеристики, фюзелажът има характерна аеродинамична форма, позволяваща достигането на конструктивно заложените аеродинамични характеристики. Освен профилът, за фюзелажа е характерно и напречното сечение. Цилиндричното сечение или такова с малка елипсовидност на фюзелажа е механично устойчиво и се използва най-често. По отношение на аеродинамиката то обезпечава добра обтекаемост и малко челно съпротивление. Спортните и акробатичните самолети се произвеждат с късо тяло, товарните и военно-транспортните самолети се произвеждат с високо разположено оперение и товарен люк в опашната част.

още информация

Желани статии

Първият боен полет

На 16 октомври 1912 г. Радул Милков извършва заедно с наблюдателя Продан Таракчиев първия боен полет в историята на българската авиация, който по-късно предизвиква големи спорове. В дневника за бойните действия на Аеропланното отделение това знаменателно събитие е отразено съвсем кратко, заедно с други данни за проведената дейност през деня:

„Полет на един апарат Албатрос до Одрин и обратно, пилотиран от поручик Милков с пасажер поручик Таракчиев. ... При кацането на апарата се счупи шасито“.

Легендарни самолети

Категории

Авиационна информация

Авиационна информация в Commons – Уикипедия

редактиране 

Сродни Уикимедия

Авиация в Уикицитат     Авиация в Уикикниги     Авиация в Уикиизточник     Авиация в Общомедия
Цитати Книги, учебници и ръководства Свободни източници Картинки