Douglas C-47 Skytrain

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Дъглас C-47 Скайтрейн)
Направо към: навигация, търсене
Дъглас С-47 Скайтрейн
C-47 exhibition in 2004.jpg
Описание
Тип Военен транспортен самолет
Производител Douglas Aircraft Company USA
Използван от US Air Force
Дъглас С-47 Скайтрейн в Общомедия

Дъглас C-47 Скайтрейн (на английски Douglas C-47 Skytrain), е американски военно-транспортен самолет, който е развитие на известния DC-3 за нуждите на армията. Приет на въоръжение в Кралските въздушни сили на Великобритания е популярен с името ДАКОТА (Douglas Aircraft Company Transport Aircraft).Основен транспортен самолет на съюзните сили по време на Втората световна война.

История[редактиране | редактиране на кода]

Конструираният в Douglas Aircraft Company под ръководството на Гл. инженер Arthur E. Raymond самолет DC-3 е въведен експлоатация от м. юни 1936 година. Високите му експлоатационни и полетни качества, налагат тази машина във въздушния транспорт и нуждата от военно-транспортен самолет по време на Втората световна война са причина за преоборудването му, както и някои несъществени промени във фюзелажа за по-лесно натоварване и танспортиране на товари. Така се появява модификацията С-47. Пренася полезен товар 4 535 килограма или 28 човека с военното им снаряжение. Дъглас С-47 Скайтрейн (от англ. "небесен влак"), участва активно във всички военни операции през 40-те години, проведени от британската и американската армии в Европа - над Холандия, Сицилия и Нормандия. През 50-те години участва във военни операции във войната в Корея и Виетнам. За високата ефективност на тази машина е показателен случая с използването му по време на Берлинската блокада - една от първите сериозни кризи на Студената война. По нареждане на Сталин се блокират водните, ж.п. и шосейни пътища към Западен Берлин, с което се обрича населението на този град. Западните съюзници - САЩ, Франция и Великобритания от 28 юни 1948 до 11 май 1949 година създават т. нар. "въздушен мост", където с товарни самолети Дъглас С-47 и Дъглас С-54 (на базата на DC-4) извършват 278 228 полета и доставят 2 326 406 тона товари за жителите на Западен Берлин. Само въглищата, доставени по въздуха са повече от 1,5 млн. тона. По време на тази грандиозна транспортна операция са загинали 31 американски и 39 британски летци.

C-47 at Tempelhof Airport Berlin 1948

Конструкция[редактиране | редактиране на кода]

Базовият модел за създаването на С-47 е DC-3. За превръщането му във военно-транспортен самолет са внесени промени във фюзелажа (конструирана е по-голяма врата) за по-бързото натоварване на големогабаритни товари, военно оборудване и войници. Салонът е пригоден за транспорт на парашутисти и десантчици. Увеличен е обемът на резервоарите за гориво. С тази реконструкция в техническите характеристики на DC-3 има следната промяна:

  • намалено е теглото на празен самолет с 600 килограма до 7 700 килограма,
  • увеличена е далечината на полета до 2 415 километра.
Салонът на С-47

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • John W R Taylor, Kenneth Munson. Histori of aviation, Crown publichers, inc., New York, 1978.
Portal:Douglas C-47 Skytrain
Уикипедия разполага с
Портал:Авиация