Битка на Авраамови поля

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Битка на Авраамови поля
Френска и индианска война
PlainsOfAbraham2007.jpg
Картина от войник в армията на Улф, изобразяваща лесното качване на британците
Информация
Период 13 септември 1759 г.
Място Квебек, Нова Франция
Резултат Решителна британска победа
Страни в конфликта

Flag of Great Britain (1707-1800).svg
Великобритания

Royal Standard of the King of France.svg
Франция

Командири и лидери

General-james-wolfe.jpg
Джеймс Улф

Portrait of Montcalm.JPG
Луи-Жозеф дьо Монкалм

Сили

4800 редовни войски

4000 редовни войски
300 опълчение

Жертви и загуби

60 убити
600 ранени

200 убити
1200 ранени

Битка на Авраамови поля в Общомедия
Смъртта на генерал Улф, худ. Бенджамин Уест, 1770

Битката на Авраамови поля, известна също като битка при Квебек, е повратна битка в хода на Седемгодишната война. Конфронтацията, състояла се на 13 септември 1759 г. се води между британската армия и флота и френската армия на плато току извън стените на Квебек. В битката участват по-малко от 10 000 войници от двете страни, но се тя оказва решителна точка в конфликта между Великобритания и Франция за съдбата на Нова Франция, повлиявайки на по-сетнешното образуване на Канада.

Кулминация на тримесечна британска обсада, битката продължава по-малко от час. Британските войски под командването на генерал Джеймс Улф успешно се противопоставят на френското настъпление в колонна формация под командването на Луи-Жозеф, маркиз дьо Монкалм, използвайки нова тактика, която се оказва крайно успешна срещу стандартни военни формации, използвани в повечето големи европейски конфликти. И двамата генерали са смъртоносно ранени по време на битката. Улф умира на полето минути след сражението, а Монкалм умира на следващата сутрин. След битката останалите сили на Франция в Канада и останалата част на Северна Америка са подложени на все по-голям натиск от страна на британските сили.

Макар френските сили да продължават да се бият и вземат надмощие в няколко битки след превземането на Квебек, британците удържат крепостта. Неотстъпчивостта им се пренася и в други области на северноамериканския боен театър. След четири години почти всики френски владения в източна Северна Америка са предадени на британците.

     Портал „Военно дело“         Портал „Военно дело          Портал „История“         Портал „История          Портал „Обединено кралство“         Портал „Обединено кралство          Портал „Франция“         Портал „Франция          Портал „Канада“         Портал „Канада