Американска революция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Декларацията за независимост, показваща петчленната комисия, натоварена с написване на Декларацията, преставяща работата си пред Втория континентален конгрес във Филаделфия през 1776 г., худ. Джон Тръмбул

Американската революция е политическо преобразуване през втората половина на XVIII век, при което Тринадесетте колонии, тогава притежание в Северна Америка на Обединеното кралство Великобритания, първоначално отхвърлят управлението на английския парламент, а след това и самата власт на краля, превръщайки се в Съединените американски щати.

Колониите първоначално отхвърлят властта на парламента, който ги облага с данъци без представителство и изгонват всички кралски служители. До 1774 г. всяка колония е избрала Провинциален конгрес или еквивалентна правителствена институция за формиране на индивидуални самоуправляващи се щати (държави). Посредством представители, изпратени през 1775 г. във Втория Континентален конгрес, те първоначално се обединяват, за да защитават правото си на самоуправление и да участват във въоръжения конфликт с Англия, наречен Американска война за независимост. В крайна сметка щатите колективно утвърждават, че британската монархия не може повече легитимно да изисква преданост от тях с актове на тирания. През юли 1776 г. Конгресът издава Декларацията за независимостта и те скъсват връзките си с Британската империя, отхвърляйки монархията от името на новата нация. Войната свършва с ефективна е американска победа през октомври 1781 г., последвано от официално британско изоставяне на всякакви претенции с Парижкия договор през 1783 г.

Американската революция започва серия от интелектуални, политически и социални промени в ранното американско общество и правителство. Развитието на републиканизма в Съединените щати на основата на Просвещенското разбиране за либерализма е от особено значение, включително установяването на представително правителство, отговорно пред волята на народа. Американците отхвърлят плутокрациите на наследствените аристокрации в Европа от онова време. Избухват обаче остри политически дебати относно удачното ниво на демокрация в новото правителство, като някои от Основателите се страхуват от управление на тълпата.

Много фундаментални въпроси за националното управление са решени с ратификацията на Американската конституция през 1788 г., която подменя относително по-слабия първи опит за национално правителство, Клаузите на конфедерацията (Articles of Confederation), възприети през 1781 г. За разлика от хлабавата конфедерация, Конституцията установява силно федеративно правителство. Американският Закон за правата (Bill of Rights, 1791), състоящ се от първите 10 конституционни поправки бързо последва. Той гарантира много права, които оказват влияние за оправдаване на революцията и се опитват да балансират силно национално правителство с относително широки лични свободи. Американското преминаване към либерален републиканизъм и постепенно увеличаващата се демокрация разтърсват традиционната социална йерархия и поставят начало на етиката, образувала същността на политическите ценности в Съединените щати.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]