Американска революция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Декларацията за независимост – петчленната комисия, натоварена с написване на Декларацията, я представя пред Втория континентален конгрес във Филаделфия през 1776 г., худ. Джон Тръмбул

Американската революция е радикален политически преход от втората половина на XVIII век, при който Тринадесетте колонии в Северна Америка, притежавани от Обединеното кралство Великобритания, първоначално отхвърлят управлението на английския парламент, а след това и самата власт на краля, превръщайки се в нова независима държава Съединени американски щати.

Колониите първоначално отхвърлят властта на парламента, който ги облага с данъци без представителство и изгонват всички кралски служители. До 1774 г. всяка колония е избрала Провинциален конгрес или еквивалентна правителствена институция за формиране на индивидуални самоуправляващи се щати (държави). Посредством представители, изпратени през 1775 г. във Втория Континентален конгрес, те първоначално се обединяват, за да защитават правото си на самоуправление, а след това участват във въоръжен конфликт с Англия, наречен Американска война за независимост. В крайна сметка щатите колективно постановяват, че британската монархия не може повече легитимно да очаква тяхната преданост поради актовете на тирания.

Американската революция започва серия от интелектуални, политически и социални промени в ранното американско общество и правителство. Развитието на републиканизма в Съединените щати на основата на Просвещенското разбиране за либерализма е от особено значение, включително установяването на представително правителство, отговорно пред волята на народа. Американците отхвърлят плутокрациите на наследствените аристокрации в Европа от онова време. Избухват обаче остри политически дебати относно удачното ниво на демокрация в новото правителство, като някои от Основателите се страхуват от управление на тълпата.

Много фундаментални въпроси за националното управление са решени с ратификацията на Американската конституция през 1788 г., която подменя относително по-слабия първи опит за национално правителство, Устава на конфедерацията (на английски: Articles of Confederation), приет през 1781 г. За разлика от хлабавата конфедерация, Конституцията установява силно федеративно правителство. Скоро следва приемането на американския Закон за правата (Bill of Rights, 1791), съдържащ първите 10 конституционни поправки. Той гарантира много права, които играят роля за обосноваване на революцията и се опитват да балансират силното национално правителство с относително широките лични свободи. Американското преминаване към либерален републиканизъм и постепенно увеличаващата се демокрация разтърсват традиционната социална йерархия и поставят начало на етиката, образувала същността на политическите ценности в Съединените щати.

Американската революция завършва на 4 юли 1776 г., когато колониите обявяват независимостта си от Англия с Декларацията за независимост. Тя съдържа 27 обвинения срещу британското потисничество, прокламира окончателния разрив с метрополията и прогласява като основен принцип в устройството и управлението на обществото народния суверенитет[1]. Войната свършва с ефективна американска победа през октомври 1781 г., последвана от официален британски отказ от претенции с Парижкия договор от 1783 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Гаврилов, Борислав. История на новото време. София, Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, 2011. ISBN 978-95407-3081-3. с. 152.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]