Бащи – основатели на САЩ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Бащи-основатели на САЩ)
Jump to navigation Jump to search
Комисията на петимата представя Декларацията за независимост пред Конгреса на 28 юни 1776. худ. Джон Тръмбул. Картината на Тръмбул се намира и на гърба на банкнотата от $2[1]
Сцена на подписването на Конституцията на САЩ, худ. Хауърд Чандлър Кристи

Бащите – основатели на Съединените американски щати, са политическите лидери и държавниците, които са основали държавата САЩ. Те участват в Американската революция чрез подписване на Декларацията за независимост на САЩ, участват в Американската война за независимост, създават Конституцията на САЩ или имат някакъв друг ключов принос. В голямата група, известна като „бащи основатели“, има две основни подгрупи: “подписалите декларацията за независимост" и „създателите на конституцията“.

Някои историци определят „бащи-основатели“ като по-голяма група, включваща не само подписалите декларацията за независимост и създателите на конституцията, но също и всички онези, които участват в извоюването на Американската независимост и създаването на Съединените американски щати като политици, юристи, държавници, войници, дипломати или обикновени граждани. В книгата си от 1973 г. Seven Who Shaped Our Destiny: The Founding Fathers as Revolutionaries („Седмина, които оформиха съдбата ни: бащите-основатели като революционери“) американският историк Ричард Морис посочва следните седем души като ключовите бащи-основатели:

Издателят на вестник Уорън Хардинг, тогава републикански сенатор от Охайо, използва фразата „бащи-основатели“ в своето приветствие на Републиканската национална конвенция от 1916. Той я използва няколко пъти и впоследствие, най-известно в своето встъпително обръщение като президент на САЩ през 1921 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. americanrevolution.org Key to Trumbull's picture