Направо към съдържанието

Конституция на САЩ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Конституцията на САЩ)
Конституция на САЩ
— действаща —
Първата страница от оригинала на Конституцията
Първата страница от оригинала на Конституцията
Юрисдикция САЩ
Приета отКонституционен конвент
Приета на17 септември 1787 г.
В сила от4 март 1789 г.
Конституция на САЩ в Общомедия

Конституцията на Съединените щати е върхновният закон на САЩ.[1] Конституцията, първоначално съставена от седем члена, очертава националната рамка на управление. Първите три члена оформят доктрината на разделението на властите. Следващите три члена описват идеите за федерализма, щатите и споделения процес на конституционните поправки. Седмият член се отнася за процедурата, която впоследствие се използва от тринайсетте щата, за да я ратифицират.

История[редактиране | редактиране на кода]

През май 1787 г. във Филаделфия е свикан Конституционен конвент, който трябвало да изработи конституцията на новообразувалата се държава. Конституцията е официално приета през септември същата година, а е обнародвана 2 години по-късно (през 1789 г.).

Скоро след приемането си, конституцията търпи първите си промени, за да се отрази желанието на голяма група от политическия елит да се намалят (ограничат и кодифицират) правомощията на федералната власт. Нуждата от твърди гаранции срещу евентуална злоупотреба с федералната власт е била изключително важна за съхраняване на съюза, тъй като по това време се вихрели антифедералистки чувства. Първите десет допълнения (амендмънти) касаят правата на гражданите и отделните щати; автор на Закона за правата става Джеймс Мадисън. Той черпи идеи от няколко съществуващи документа и отразява горчивия опит от британското управление в колониите, довело до революционната война за независимост.

Принципи[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че конституцията на Америка се е променила в много аспекти, основните принципи са останали същите. Властта е разделена на три:

Тези три вида власти били разделени между трите клона на управлението:

Трите власти се контролират взаимно и по този начин се постига изключително важният баланс на властите.

Един от главните принципи в конституцията е, че всички хора са равни пред закона и са защитени от него по един и същ начин. Също така всички щати са равни и никой от тях не може да иска по-специално отношение от управляващите.

Конгрес[редактиране | редактиране на кода]

Конгресът се състои от 2 камари – Сенат на САЩ и Камара на представителите на САЩ

Камарата на представителите се състои от 435 членове, всеки от които е избран от отделните щати. Всеки щат може да избира точно определен брой членове, в зависимост от населението му. Срокът, за който са избирани членовете, е 2 години.

Сенатът се състои от 100 членове, като всеки щат избира по 2-ма членове, независимо от населението на щата. Срокът, за който се избират сенаторите е 6 години.

Освен със законодателство, Конгресът се занимава и със събирането на данъците, гласуването на бюджета и др.

Президент[редактиране | редактиране на кода]

Освен че президентът на САЩ се занимава с изпълнителната власт, той е и главнокомандващ на американските войски. Той трябва да следи за изпълнението и ефикасността на законите. Може да поставя вето върху законопроектите на Конгреса, при което законопроектът се приема само ако 2/3 или повече членове гласуват за него. Също така президентът може да издава правила и заповеди, наречени административни заповеди, които имат силата на закон и не се гласуват от Конгреса. Мандатът на президента в Америка е 4 години.

Съдебна власт[редактиране | редактиране на кода]

Първият Конгрес разделя Америка на области и създава съдилища за всяка от тях. Над тези съдилища стои Върховният съд на САЩ, който се състои от 9 съдии, определени пожизнено от президента.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Уикиизточник разполага с оригинални творби на / за:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. * Maier, Pauline. Ratification: The People Debate the Constitution, 1787 – 1788. New York, Simon & Schuster, 2010. ISBN 978-0-684-86854-7. с. 35.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]