САЩ в Първата световна война

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Пропаганден американски постер призоваващ за включването на САЩ в Световната война гласи, че "оръжието на свободата са американските ценни книжа", емитирани от Федералния резерв - Cui bono ?

Съединените американски щати се включват в Първата световна война от 6 април 1917 г. и участват в нея до самия ѝ край, настъпил с Компиенското примирие, довело до подписването на Версайската система.[източник? (Поискан преди 87 дни)]

Включване на САЩ във войната[редактиране | редактиране на кода]

Официално, нарушаването на международното право по време на война от страна на Германия, поставя въпроса за военната намеса на САЩ във войната. Потапянето на големия британски пътнически лайнер "Лузитания" от немска подводница U-20, предизвиква масови протести в САЩ, поради големия брой загинали - 1198 от 1959 пътници (много от тях - американци). Инцидентът осигурява и обществена подкрепа на политическия режим в САЩ за водене на война, още повече, че германците потапят с подводниците си и 7 американски търговски кораба, прилагайки доктрината на Германия за блокиране на морската търговия на враждебните държави. Решителна роля изиграва "прихванатата" от британското разузнаване телеграма, в което Министерството на външните работи на Германия нарежда на посланика си в Мексико да предложи на местното правителство да се присъедини към Централните сили и да нападне САЩ.[източник? (Поискан преди 87 дни)] Президентът Удроу Уилсън обявява, че войната срещу търговията е война срещу човечеството [1] и декларира влизането на САЩ във войната.

Според Ноам Чомски [2], макар избрано с платформа за мир, правителството на Уилсън изначално е било за включване във войната, затова трябвало да предприеме нещо, с което да убеди обществото да подкрепи тази негова позиция. Създаването на правителствена пропагандна комисия (комисията Крийл) е тази стъпка. Комисията само за 6 месеца успява "да превърне едно миролюбиво население в истерична, призоваваща към война тълпа, копнееща да разруши всичко германско, да разкъса немците на парчета, да се бие докрай и да спаси света".

Военни действия с участието на американски войски[редактиране | редактиране на кода]

Сключване на Компиенското примирие. Версайска система от договори[редактиране | редактиране на кода]

Американска интервенция в хода на Октомврийската революция в Русия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Удроу Уилсън обявява война срещу Германия (уикицитат на английски език)
  2. Медиите под контрол - ранна история на пропагандата

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]