Вицепрезидент на Съединените американски щати

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Вицепрезидентът на САЩ (англ.: Vice President of the United States - VPOTUS) е вторият по ранг държавен служител в страната след президента. В случай на смърт, подаване на оставка или отстраняване от длъжност (чрез импийчмънт и осъждане) на президента на САЩ в Конституцията и във Федералния кодекс на САЩ е определена Поредност на заместниците на президента на САЩ. Начело на този списък стои вицепрезидента на САЩ, следван от още 17 души.

Освен другите си задължения вицепрезидентът изпълнява и длъжността Председател на Сената.

Конституционни разпоредби[редактиране | редактиране на кода]

Джон Адамс, първият вицепрезидент на САЩ

Както и Президента на САЩ, вицепрезидентът трябва да отговаря на определени условия залегнали в Конституцията на САЩ. Той трябва да бъде гражданин на САЩ, роден в страната; да е навършил 35 години; да е живял в САЩ не по-малко от 14 години и да притежава качества да замени президента.

По традиция електоралният избор на вицепрезидент предхожда този на президента. Съгласно Конституцията срокът на вицепрезидентския мандат е определен на 4 години, като е въведено ограничение от не повече от два мандата. Конституцията не предвижда полагане на клетва при встъпване в длъжност, както е при президента.

До 1789 г. са използвани няколко варианта на клетва полагана от вицепрезидента. В периода 1789 - 1884 г. е използвана клетвата полага от сенаторите, членовете на Камарата на представителите и други държавни служители:

“I do solemnly swear (or affirm) that I will support and defend the Constitution of the United States against all enemies, foreign and domestic; that I will bear true faith and allegiance to the same; that I take this obligation freely, without any mental reservation or purpose of evasion; and that I will well and faithfully discharge the duties of the office on which I am about to enter: So help me God.” „Тържествено се заклевам (Тържествено заявявам) да поддържам и браня Конституцията на Съединените щати от посегателствата на всички врагове, външни и вътрешни; да питая към нея вярност и преданост; приемам този дълг свободно, без душевни колебания , и ще изпълнявам съвестно задълженията на поста, в който встъпвам. И нека Бог да ми е на помощ!“

Избори[редактиране | редактиране на кода]