Вицепрезидент на Съединените американски щати

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Вицепрезидент на Съединените американски щати
Vice President of the United States
Seal of the Vice President of the United States.svg
Печат на Вицепрезидента
Flag of the Vice President of the United States.svg
Щандарт на Вицепрезидента
Kamala Harris Vice Presidential Portrait.jpg
Действащ
Камала Харис
от 20 януари 2021 г.
Информация
Обръщение Ваше Превъзходителство
Подчинен на Обсерватория номер 1
Номиниран от Избирателна колегия
Мандат 4 години
Създаден 4 март 1789
Първи Джон Адамс
Заплата $230 700 годишно
Сайт www.whitehouse.gov
Вицепрезидент на Съединените американски щати в Общомедия

Вицепрезидентът на САЩ (на английски: Vice President of the United States – VPOTUS) е вторият по ранг държавен служител в страната след президента. В случай на смърт, подаване на оставка или отстраняване от длъжност (чрез импийчмънт и осъждане) на президента на САЩ в Конституцията и във Федералния кодекс на САЩ е определена Поредност на заместниците на президента на САЩ. Начело на този списък стои вицепрезидента на САЩ, следван от още 17 души.

Освен другите си задължения вицепрезидентът изпълнява и длъжността Председател на Сената.

Настоящ вицепрезидент на САЩ е Камала Харис, която встъпва в длъжност на 20 януари 2021 година.

Конституционни разпоредби[редактиране | редактиране на кода]

Президентите Доналд Тръмп, Джордж Буш-младши, Барак Обама, Бил Клинтън и Джими Картър, заедно с бившите вицепрезиденти Дан Куейл, Дик Чейни, Джо Байдън, Ал Гор и Майк Пенс на погребението на бившия президент Джордж Буш-старши, декември 2018 г.

Както и Президента на САЩ, вицепрезидентът трябва да отговаря на определени условия залегнали в Конституцията на САЩ. Той трябва да бъде гражданин на САЩ, роден в страната; да е навършил 35 години; да е живял в САЩ не по-малко от 14 години и да притежава качества да замени президента.

По традиция електоралният избор на вицепрезидент предхожда този на президента. Съгласно Конституцията срокът на вицепрезидентския мандат е определен на 4 години, като е въведено ограничение от не повече от два мандата. Конституцията не предвижда полагане на клетва при встъпване в длъжност, както е при президента.

До 1789 г. са използвани няколко варианта на клетва полагана от вицепрезидента. В периода 1789 – 1884 г. е използвана клетвата полага от сенаторите, членовете на Камарата на представителите и други държавни служители:

„I do solemnly swear (or affirm) that I will support and defend the Constitution of the United States against all enemies, foreign and domestic; that I will bear true faith and allegiance to the same; that I take this obligation freely, without any mental reservation or purpose of evasion; and that I will well and faithfully discharge the duties of the office on which I am about to enter: So help me God.“ „Тържествено се заклевам (Тържествено заявявам) да поддържам и браня Конституцията на Съединените щати от посегателствата на всички врагове, външни и вътрешни; да питая към нея вярност и преданост; приемам този дълг свободно, без душевни колебания, и ще изпълнявам съвестно задълженията на поста, в който встъпвам. И нека Бог да ми е на помощ!“

Живи бивши вицепрезиденти[редактиране | редактиране на кода]

Към 26 ноември 2021 г. има петима живи бивши вицепрезиденти. Най-скорошната смърт на бивш вицепрезидент е на Уолтър Мондейл (1977 – 1981) на 19 април 2021 г., на 93 години. По-долу са изображения на живите бивши вицепрезиденти:

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]