Бостънско чаено парти

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Литография на Натаниел Къриър (1846)

Бостънското чаено парти (на английски: The Boston Tea Party) представлява протест на колонистите от Бостън срещу икономическата политика на метрополията Кралство Великобритания и монопола на Британската източно-индийска компания, която контролира доставките на всичкия чай за колониите.

Протестът се изразява в унищожаване на голямо количество щайги с пресован британски чай по корабите в пристанището на Бостън. Събитието се случва в четвъртък, 16 декември 1773 г., след като официалните власти в Бостън отказват да върнат 3 корабни товара с чай на Великобритания. Бостънското чаено парти става емблематично в американската история и допринася за започването на Войната за независимост на Съединените американски щати.

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

Бостънското чаено парти се случва в резултат на два въпроса, стоящи на дневен ред пред Британската империя през 1765 г.: финансовите проблеми в Британската източноиндийска компания и непрекъснатите разногласия за степента на парламентарната власт над британските колонии в Америка, които нямат изборни представители. Опитът на британците да разрешат тези въпроси довежда до революция в колониите.

Чаена търговия до 1767 г.[редактиране | редактиране на кода]

Тъй като през 17 век европейските вкусови предпочитания към чая стават по-разнообразни, се оформят конкуриращи се компании за внос от Китай. През 1698 г. английският парламент дава монополни права на Източноиндийската компания за внос на чай. Когато той става популярен в британските колонии, парламентът успява да ликвидира чуждестранната конкуренция чрез гласуването на закон през 1721 г., който изисква от колонистите да внасят чай само от Великобритания. Източноиндийската компания не изнася директно чай в колониите – по закон, компанията трябва да продава чая на търгове на едро в Англия. Британските фирми закупуват чая и го експортират в колониите, където го препродават на търговци в Бостън, Ню Йорк, Филаделфия и Чарлстон.

Криза на Тауншендските мита[редактиране | редактиране на кода]

Чаен закон от 1773 година[редактиране | редактиране на кода]

Съпротива на Чаеният закон[редактиране | редактиране на кода]

Съпротива в Бостън[редактиране | редактиране на кода]

Унищожаването на чая[редактиране | редактиране на кода]

Реакция[редактиране | редактиране на кода]

Наследство[редактиране | редактиране на кода]