Мил (остров)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Мил.

Остров Мил (на английски: Mill Island) е 78-мият по големина остров в Канадския арктичен архипелаг. Площта му е 181 км2, която му отрежда 113-то място сред островите на Канада. Административно принадлежи към канадската територия Нунавут. Необитаем.

Островът се намира в северната част на Хъдсъновия залив, в западния вход на Хъдсъновия проток. Отстои на 24,6 км на югозапад от п-ов Фокс (югозападната част на Бафинова земя), на 32 км на северозапад от остров Солсбъри, на 52 км на север от остров Нотингам и на 109 км на североизток от п-ов Бел на остров Саутхамптън. На 0,8 км на изток от него се намира малкия остров Пътнам, а на същото разстояние на запад през протока Хърин Тръфлет е разположен безименен остров.

Бреговата линия на острова с дължина 146 км е силно разчленена от стотици малки заливи, полуострови, островчета и скали. Северните брегове на острова са стръмни, на места дори отвесни, а южните полегати.

Релефът е равнинно-хълмист с максимална височина от 160 м с мтожество малки езера.

Островът е открит на 9 юли 1615 г. от английските полярни мореплаватели Робърт Байлот и Уилям Бафин, по време на плаването им за търсене на т.нар. "Северозападен проход".

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Mill Island (Nunavut)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.