Хъдсън (залив)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Хъдсън.

Карта на залива

Хъдсън е голям залив в Североизточна Канада. Част е от Северния ледовит океан.

Носи името на английския мореплавател Хенри Хъдсън, който през 1610 г. става първият европеец, изследвал водите на залива.

География[редактиране | редактиране на кода]

Представлява голямо вътрешно море и граничи с канадските провинции Квебек, Онтарио, Манитоба и територията Нунавут. Отделен е от Бафиново море от остров Бафинова земя. С Атлантическия океан се свързва чрез протока Хъдсън.

Площта на акваторията му е 1,23 милиона км², с ширина от близо 1000 км (изток-запад) и 700 км (север-юг). Максималната дълбочина достига 258 м. Започва да се покрива с лед от началото на ноември, а ледената покривка се задържа до юни. Солеността на водата е по-ниска от средната за Световния океан, което се дължи на по-ниското ниво на изпарения (поради дългата ледена покривка) и големия брой пълноводни реки, които се вливат в него. Западните брегове на залива са чувствително по-високи от източните.

Фауна[редактиране | редактиране на кода]

От рибите най-голямо разпространение има арктическата пъстърва (Salvelinus alpinus) и полярната треска (Boreogadus saida). Над 20 000 китове белуга всяка година летуват по западните брегове на залива.

Бялата мечка е другият важен обитател на залива.