Земно магнитно поле

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Земното магнитно поле (Магнитно поле на Земята) или геомагнитното поле е естествено силово поле на Земята, чиято основна част може да се разглежда като магнитно поле на хомогенно намагнитена сфера или поле на магнитен дипол, чиито полюси обаче не съвпадат с географските полюси на Земята. Южният магнитен полюс е ориентиран по посока на географския северен полюс, а северният магнитен полюс – по посока на географския южен полюс. Геометричната линия, свързваща северния и южния магнитни полюси, сключва ъгъл от около 11 градуса спрямо оста на въртене на Земята. Земното магнитно поле поражда магнитосферата, която се простира на десетки хиляди километри от Земята. На повърхността на Земята големината на естественото магнитно поле е от 30 до 60 μT (микротесла).

Силовите линии на земното магнитно поле. Сочат от северния към южния магнитен полюс

Земното магнитно поле е изключително важно за живота на човечеството, тъй като магнитосферата предпазва планетата от вредните космически лъчи. Освен това дава възможност за навигация чрез използването на компас.

Геомагнитните карти са географски карти с изолинии, показващи за разпределението на елементите на земното магнитно поле.

Движение на Земното магнитно поле[редактиране | редактиране на кода]

Земното магнитно поле се изменя непрекъснато по интензивност и направление. През последните години се забелязва особено активно движение на магнитните полюси, като северният магнитен полюс се придвижва от северното крайбрежие на Канада към Русия (където се очаква да достигне около 2050 година).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • National Geographic България, декември 2006