Конвекция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Фигурата показва калкулация на термална конвекция. Цветовете по-близки до червеното са топлите зони, а тези, които са по-скоро близки до синьото - студените зони. На тази фигура, топлият, по-малко сгъстенен слой на долната граница изпраща струи от топъл материал нагоре, съответно по подобен начин студеният материал в горната част се придвижва отгоре надолу. Тази фигура е от модел на конвекция на земната мантия.

Конвекцията е движение на молекулите във флуиди (течности, газове) и геоложки образувания (рейдове). Този процес не може да се осъществи при твърдите тела, тъй като в тях няма нито големи течения, нито значителна дифузия.

Конвекцията е един от основните модели за пренасяне на топлина и трансфер на маса. Конвекционното топлопренасяне и пренос на маса се осъществяват чрез дифузия - случайно Брауново движение на индивидуални частици във флуида - и чрез адвекция, при която материя или топлина се транспортира чрез много повече движение като течения във флуида. В контекста на топлопренасянето и пренасянето на маса, терминът "конвекция" е използван за да обозначи сумата от адвективен и дифузивен трансфер.[1]

Обичайната употреба на термина конвекция се отнася специфично до топлопренасянето, за разлика от конвекцията като цяло.

Движение на флуидите[редактиране | редактиране на кода]

Движението на флуидите бива слоево (ламинарно) и вихрово (турбулентно). При слоевото движение частиците на флуида се движат успоредно помежду си в една посока, а при вихровото движение се движат в безпорядък. Преминаването от слоево във вихрово движение става при критична стойност, зависеща от температурата и вида на флуида.

Механизми на конвекция[редактиране | редактиране на кода]

При естествена (свободна) конвекция обемите на флуида, които се намират до повърхността на нагрятото тяло се загряват, разширяват, олекват и придвижват, като мястото им се заема от по-студени слоеве.

При изкуствената (принудителна) конвекция скоростта на движение на флуида се определя от обдухвател или нагнетител и пренесеното количество зависи от вида, скоростта на движение и температурата на флуида.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Frank P. Incropera и др. Fundamentals of Heat and Mass Transfer. 3rd. John Wiley & Sons, 1990. ISBN 0-471-51729-1.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Convection“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]