Конвекция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фигурата показва модел на термална конвекция. Цветовете, по-близки до червеното, са топлите зони, а тези, които са по-близки до синьото – студените зони. На тази фигура, топлият, по-малко сгъстен слой на долната граница изпраща струи от топъл материал нагоре, съответно по подобен начин студеният материал в горната част се придвижва от горе надолу. Тази фигура е от модел на конвекция на земната мантия.

Основният механизъм,чрез който получената от земната повърхност топлина се предава в атмосферата, е конвекция.Този процес не може да се осъществи при твърдите тела, тъй като в тях няма нито големи течения, нито значителна дифузия.

Конвекцията е един от основните модели за пренасяне на топлина и трансфер на маса. Конвекционното топлопренасяне и преносът на маса се осъществяват чрез дифузия – случайно Брауново движение на индивидуални частици във флуида – и чрез адвекция, при която материя или топлина се транспортира чрез много повече движение като течения във флуида. В контекста на топлопренасянето и пренасянето на маса, терминът „конвекция“ се използва за сумата от адвективен и дифузионен трансфер.[1]

Обичайната употреба на термина конвекция се отнася специфично до топлопренасянето, за разлика от конвекцията като цяло.

Движение на флуидите[редактиране | редактиране на кода]

Движението на флуидите бива послойно (ламинарно) и вихрово (турбулентно). При послойното движение частиците на флуида се движат успоредно една спрямо друга в една посока, а при вихровото движение се движат хаотично. Преминаването от ламинарно към турбулентно движение става при критична стойност, зависеща от скоростта, температурата и вида на флуида.

Механизми на конвекция[редактиране | редактиране на кода]

При естествена (свободна) конвекция обемите на флуида, които се намират до повърхността на нагрятото тяло се загряват, разширяват, олекват и придвижват, като мястото им се заема от по-студени слоеве.

При изкуствената (принудителна) конвекция скоростта на движение на флуида се определя от обдухвател или нагнетител и пренесеното количество зависи от вида, скоростта на движение и температурата на флуида.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Frank P. Incropera et al. Fundamentals of Heat and Mass Transfer. 3rd. John Wiley & Sons, 1990. ISBN 0-471-51729-1. (на английски)
CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Convection в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]