Атомна, молекулярна и оптична физика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Атомна, молекулярна и оптична физика е изследването на взаимодействията материя-материя и светлина-материя от мащаба на единични атоми или структури, съдържащи няколко атома. Тези три области са групирани заедно поради техните взаимоотношения, сходството на използваните методи, както и сходството на нива на енергията, които са относително подобни. Физиците понякога съкращават наименованието на това изследователско поле, като АМО физика. И трите области включват класически, така и на квантови изследвания и разработки.

Атомна физика[редактиране | редактиране на кода]

Атомната физика изучава електронната обвивка на атома. Този дял от физиката се различава от ядрената физика, макар сред широката публика двете понятия се асоциират. Атомната физика не разглежда вътрешно-ядрените процеси изучавани от ядрената физика, макар че свойствата на ядрата могат също да бъдат важни за атомната физика - например при константата на тънката структура. Съвременните изследвания са съсредоточени върху дейности като квантов контрол, охлаждане и захващане на атоми и йони, ниско-температурна динамика на стълкновения, колективното поведение на атомите в слабо взаимодействащи си газове (кондензати на Бозе-Айнщайн и разредени изродени системи на Ферми), прецизно измерване на фундаменталните константи и ефект от корелация между електроните върху структурата и динамиката. Атомната физика е дял на физиката, който изучава атома като цяло и по-специално външно-ядрените частици, като например електроните и тяхното поведение при взаимодействията с протоните и неутроните в ядрото.

Молекулна физика[редактиране | редактиране на кода]

Молекулната физика разглежда многоатомни групи (атоми, свързани в молекули) и техните вътрешни и външни взаимодействия с материята и обмена на енергия помежду им или при външни въздействия.

Оптична физика[редактиране | редактиране на кода]

Оптичната физика (физична оптика или вълнова оптика) е различна от оптиката по това, че не разглежда класическия път на светлинните лъчи (геометрична оптика), а фундаменталните свойства на светлината при взаимодействието ѝ с веществото на микроскопично ниво.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Подобласти:

Свързани области:

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Atomic, molecular, and optical physics“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.