Вилхелм Вебер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Вилхелм Вебер
немски физик
Вилхелм Едуард Вебер
Вилхелм Едуард Вебер

Роден
Витенберг, курфюршество Саксония, Свещена римска империя
Починал
23 юни 1891 г. (86 г.)
Гьотинген, провинция Хановер, Кралство Прусия
Научна дейност
Област Физика
Вилхелм Вебер в Общомедия

Вилхелм Едуард Вебер (24 октомври 1804 - 23 юни 1891) е немски физик. Заедно с Карл Фридрих Гаус са създатели на електромагнитния телеграф.

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Вебер е роден във Витенберг, където баща му, Майкъл Вебер, е професор по теология. Вилхелм е вторият от трима братя, всички от които се отличават от правоспособност за наука. След разпадането на университета във Витенберг баща му е бил прехвърлен към Хале през 1815 г. Уилям е получил първите си уроци от баща си, но после бил изпратен в Orphan Asylum и Grammar School в Хале. След това влиза в университет и се посвещава на естествената философия. Той се отличава толкова много в неговите класове, и благодарение на оригиналната си работа, след като получава степен "доктор" и след това приват-доцент, той е назначен за професор по естествена философия в Хале.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 1831 г. по препоръка на Карл Фридрих Гаус, той е нает от университета в Гьотинген като професор по физика, на възраст двадесет и седем. Неговите лекции били интересни, поучителни и насочващи. Вебер мислел че, за да се разбира напълно физиката и да се прилага в ежедневния живот, само лекции, макар и илюстрирани чрез експерименти, са били недостатъчни, и затова той насърчавал учениците си да експериментират безплатно в лабораторията колежа.Като студент на двадесет години той, заедно с брат си Ернст Хайнрих Вебер, професор по анатомия в Лайпциг, написва книга за вълновата теория и плавност, която донася на своите автори значителна репутация. Акустиката е любима наука му и той публикува множество неща в Poggendorffs Annalen, Schweigger Jahrbücher für Chemie und Physik и в музикалното списание Carcilia.